Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Eten en Voeding 9 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

13 tips voor als je kind wéér niet wil eten

 

‘Nee, ik wil dat niet.’ En hop, daar gaat de inhoud van het bord wéér over tafel. Het kan je moedeloos maken. Wat te doen als je kind bepaalde voeding weigert of zelfs helemaal niets wil eten?

‘Gatver, dat wil ik niet eten’. Alweer. Hoe kom je uit de impasse?

De meeste ouders krijgen er vroeg of laat een keer mee te maken: peuters of kleuters die niet alles willen eten of helemaal weigeren. Ze ‘lusten’ ineens geen vlees meer of vinden groente vies bijvoorbeeld.

Vaak is het tijdelijk en gaat het vanzelf over als je er niet te veel een strijd van maakt. Ineens zit je kind dan toch weer groente te eten. Maar wat als het langer duurt? Moet je je kind dan dwingen om te eten? En wanneer moet je je zorgen maken?

Vliegtuig

Het zit nu eenmaal diep verankerd in ons: we willen ons kroost voeden en verzorgen. Het liefst zodanig dat het elke dag opnieuw alle voedingsstoffen binnen krijgt. Als het kind zich daartegen verzet, verzinnen we er allerlei trucjes voor: ‘Een lepel voor mama, een lepel voor jou’. Of: ‘Daar komt het vliegtuig…’

Dankzij dit instinct heb je als ouder al snel de neiging om een oplossing te verzinnen zodat de eetweigeraar meteen weer zo gevarieerd mogelijk eten binnen krijgt.

Tussendoortjes

Misschien schiet je er wel van in de stress als je het voor het eerst meemaakt. Kijk dan eerst eens rustig of je kind daadwerkelijk niets meer eet, noteer het desnoods een dag lang.

Tussendoor krijgt een kind vaak meer binnen dan je denkt: fruit, drinken, een stuk brood, een koekje. Eet je kind veel tussendoortjes? Dan kan dat een reden zijn dat het bij het eten niet meer zo’n honger heeft.

Huisarts

Schiet in elk geval niet te snel in de stress als je kind even weigert om te eten of te drinken. Zolang je kind vol energie is en zich net als anders gedraagt, is er geen reden voor paniek.

Is je kind slap of bleek, steeds moe of verliest het gewicht, dan moet je bij de huisarts aan de bel trekken. In dat geval kunnen er allerlei oorzaken zijn voor het niet willen eten, lichamelijk en psychisch. Houd goed in de gaten wanneer en hoeveel je kind eet voordat je naar de huisarts gaat zodat je duidelijk kunt uitleggen wat er aan de hand is.

Tips

Is je kind verder gezond en is er geen reden tot zorg, probeer de volgende tips dan eens:

1. Let erop dat je kind niet te vol zit van de tussendoortjes.

2. Eet op tijd en niet pas als het kind te moe is.

3. Kondig op tijd aan dat je over een bepaalde tijd wilt gaan eten, zodat je kind kan afronden waar het mee bezig is en niet ineens uit zijn spel wordt gehaald.

4. Eet aan tafel en doe het op een vaste tijd. Zo weet je kind waar het aan toe is. Ga je van tafel, dan is de maaltijd voorbij, zelfs als je kind amper iets gegeten heet. Geef daarna niet alsnog iets te eten, zoals een boterham. Je kind moet leren dat het eten aan tafel gebeurt.

5. Neem er de tijd voor. Zorg ervoor dat de nadruk ligt op de gezelligheid, niet op het bord dat leeg moet. Blijf rustig en positief en geef er niet te veel aandacht aan. Hoe meer aandacht je geeft aan het weigeren, hoe meer het kind er misschien in zal volharden. Geef liever een compliment als je kind wél iets eet.

6. Probeer je kind steeds wel iets te laten proeven. Eet het niet meer dan dat en is de maaltijd daarna voorbij? Ruim dan gewoon af.

7. Ga geen druk uitoefenen en besteed er niet te veel aandacht aan. Ook zinnetjes als ‘je krijgt geen toetje als je je bord niet leeg eet’, zijn niet behulpzaam. Een toetje is geen beloning, het is een onderdeel van de maaltijd. Het kind moet leren om een gezonde relatie tot eten te ontwikkelen en op zijn eigen lichaam te vertrouwen wanneer het honger heeft.

8. Nieuwe smaken moet je kind misschien wel 10 tot 15 keer proeven voordat het gewend is aan de smaak. Heb dus geduld.

9. Geef je kind liever een kleine portie dan dat je het bord helemaal vol schept. Een tweede keer opscheppen kan altijd nog.

10. Laat zien dat gezond eten leuk is. Als je kind aan jou kan zien dat jij geniet van gezond eten zal het daar meer van leren dan wanneer je steeds zegt dat groenten gezond zijn. Ook kun je een gezichtje maken van het eten

of er een spelletje van maken.

11. Zet losse, gezonde hapjes in bakjes op tafel of schik wat op het bord: tomaatjes, reepjes paprika, komkommer, stukjes appel.

12. Kook samen met je kind. Al laat je het kind alleen de groente wassen of roeren in de pan, de meeste kinderen vind het leuk om te helpen. Het is voor hen veel leuker om iets te eten wat ze zelf ‘gemaakt’ hebben.

13. Vertrouw erop dat je kind zelf aangeeft wanneer het honger heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.