Danique Hoekstra
Danique Hoekstra Persoonlijke verhalen 23 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Michelle (19) deelt mentale problemen met haar TikTok-volgers: ‘Ik krijg elke dag wel 100 dm’s van jongeren die hetzelfde hebben’

Michelle durfde de stap te zetten om ook de mindere kanten van het leven te delen op TikTok en de reacties waren overweldigend. Wat blijkt? Heel veel jongeren maken hetzelfde mee als zij. Nu probeert ze kracht te halen uit die community, maar ook om zelf een inspiratiebron te zijn.

Sinds december heeft Michelle last van mentale problemen. Vroeger voelde ze zich altijd vrolijk, maar ineens sloeg dat om. “Ik merkte dat ik weinig energie had, heel chagrijnig was of geïrriteerd reageerde”, vertelt ze in een interview met Leeuwarder Courant.  “Ik had dagelijks last van vermoeidheid en ik had ook veel verdriet. Soms wist ik zelf niet eens waarom ik aan het huilen was.”

Manier om over haar mentale problemen te praten

Ze kreeg de diagnose mentaal onstabiel en wacht nu tot ze een behandeling mag beginnen. In de tussentijd vond ze een manier om over haar problemen te praten: TikTok. “Ik deel tips en filmpjes over hoe ik met mijn mentale problemen omga, maar ook positieve video’s zodat ik hopelijk mensen ook kan inspireren.” Toch blijft ze dicht bij zichzelf en deelt ze filmpjes over hoe ze zich voelt op allerlei momenten.

“Gisteren deelde ik een video over hoe moeilijk ik het vind om mijn kamer op te ruimen. Ik kan daar dan niet de energie voor vinden en kijk er als een berg tegenop. Dat deel ik dan bijvoorbeeld en daar krijg ik dan zoveel reacties op. Van mensen die hetzelfde hebben, of mensen die mij dan positief proberen aan te moedigen. Dat geeft mij dan ook weer heel veel motivatie.”

Lollige opmerkingen

“Mentaal gezonde mensen kunnen over het algemeen elke dag positief denken en voelen zich elke dag goed. Mensen die mentaal ongezonder zijn hebben dat minder en dat uit zich in allerlei klachten.” Michelle merkt dat mensen het meteen hebben over een depressie, terwijl dat helemaal niet aan de orde is.

Er wordt ook vaak lollig over gedaan als ze het iemand vertelt. “Ik snap dat mensen die dit zelf niet meemaken niet goed snappen hoe het is, maar een opmerking als: ‘Ah joh, even lachen, dan gaat het wel over’ is best kwetsend, want dat is niet zo. Je hebt er veel moed voor nodig om zoiets tegen iemand te zeggen, dat is gewoon best lastig. Als je dan zo’n opmerking krijgt, kan je heel snel weer dichtslaan.”

@michellejoke Ook dit is mentale gezondheidsproblemen ineens deze trillingen in mijn handen kunnen krijgen.😩 #mentalhealth #mentalhealthmatters #mentalhealthawareness #foryoupage #foryou #viral #trend #trending #fyp #recovery ♬ original sound – EX7STENCE™

Neem mentale gezondheid serieus

Ze pleit dus voor meer begrip en zegt dat alleen even luisteren vaak al heel goed helpt. Zelf neemt ze ook de rol van luisterend oor op zich. “Ik krijg nu bijna elk dag meer dan 100 dm’s op Instagram van jongeren die hetzelfde meemaken. Dan weet je: ik ben niet alleen. Ik haal ook veel kracht uit mijn pagina.”

Ze heeft nu bijna 5000 volgers op TikTok en vindt het nog steeds leuk om te doen. “Ik spendeer er ook veel tijd aan. Mijn moeder vraagt continu ‘wat ben je nou weer aan het doen?’ als ik een video opneem. Dus ik ga er wel mee door, maar ik wil straks ook weer gaan studeren.” In september gaat Michelle met haar behandeling bij een psycholoog van de GGZ beginnen. Als dat allemaal goed verloopt wil ze in februari weer door met haar opleiding in de zorg.

‘Ik zal altijd naar je luisteren’

Later wil ze ook jongeren helpen als jeugdcoach. “Ik weet wat het is om het zwaar te hebben en ik zou anderen daar graag bij helpen. Niet alleen via TikTok, maar ook als baan.” Voor nu geeft ze haar belangrijkste tip gelijk prijs: “Praat erover met iemand. Je ouders, je vrienden of iemand in de zorg die je kan helpen en als je niemand hebt, staat mijn dm altijd open. Al wil je vertellen hoe leuk je dag was, ik zal altijd naar je luisteren.” Je vindt Michelle hier op TikTok.

Annette beantwoordt vragen van pubers op TikTok: ‘Meisjes vragen soms wanneer hun menstruatie begint’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.