Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 4 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

5 tips voor een voorspoedige overgang naar de middelbare school

Wanneer je een kind hebt in groep 8 van de basisschool, dan gaat het bij jullie thuis waarschijnlijk al een tijdje over de overstap naar de middelbare. Er zijn al wat scholen bezocht en misschien is je kind zelfs als naar meekijkdagen geweest. Alles om straks de juiste keuze voor een middelbare school te kunnen maken.

Die overstap na de zomervakantie kan best spannend zijn. En niet alleen voor je kind. Ook bij jullie als ouders kan het emoties oproepen, want het echte loslaten gaat nu beginnen. Met deze tips gaat de overstap naar de middelbare school voorspoedig voor het hele gezin.

Een inkoppertje: wees goed voorbereid

Goed voorbereid beginnen op de nieuwe middelbare school, scheelt al een hoop spanningen en stress van tevoren. Dat begint natuurlijk met het kiezen van een school waar je kind zich goed bij voelt. Bezoek meerdere scholen met je kind en ga naar open dagen voor informatie. Een keer naar een paar scholen fietsen is ook handig, zodat je kind weet hoe lang het nodig heeft in de ochtend. Begeleid je kind bij het maken van een goede keuze. Belangrijk is dat hij of zij zich prettig voelt bij de nieuwe school en helemaal achter het besluit staat.

In de zomervakantie: laat de middelbare school even los

De zomervakantie is er om alles even los te laten. De basisschoolperiode is voorbij, een nieuw avontuur gaat bijna van start. Ontspanning is daarom extra belangrijk. Je kan aan het begin van de zomervakantie met je kind alle nodige spullen aanschaffen, zodat die van het lijstje afgevinkt kunnen worden. Dan hoeven jullie even nergens anders aan te denken dan vakantie vieren.

Maak spanningen voor de middelbare school bespreekbaar

Aan het einde van de zomer kunnen de spanningen hoog oplopen, zowel bij je kind als bij jou als ouder. Dat is helemaal oké en normaal. Belangrijk is dat jullie de eventuele emoties bespreekbaar maken. Zowel die van je kind als van jezelf. Ook na de eerste dag en weken is het slim om goed in contact te blijven met je kind. Het loslaten voor jullie is nu ook echt begonnen, maar weet dat je hem of haar een goede basis mee geeft. Je kind is nu in staat om zelf dingen uit te zoeken en te ondernemen op de middelbare school. Laat je kind wel merken dat je er bent wanneer het je nodig heeft.

Wennen aan een ‘nieuw’ leven

Er komen heel veel nieuwe dingen op je kind af tijdens de eerste maanden van de middelbare school. Een nieuwe klas, mentor, een nieuw gebouw, een andere fietsroute en een nieuw dagritme. Het rooster van een middelbare school is vaak net even anders dan die van de basisschool. Natuurlijk volgt je kind ook veel nieuwe vakken. Dit kost enorm veel energie en je kind zal er echt even aan moeten wennen. Plan voldoende rustmomenten in en ga bijvoorbeeld samen wandelen of zwemmen ter ontspanning. Die ondersteuning is fijn voor je kind en zo kan je zelf meteen peilen of het goed gaat met hem of haar op de nieuwe school.

Begeleiden bij het maken van huiswerk

De middelbare school staat gelijk aan het maken van huiswerk. Sommige basisscholen geven in groep 8 al wat huiswerk mee, zodat je kind eraan kan wennen. Begeleid je kind de eerste maanden met het maken van een planning en het uitvoeren van huiswerkopdrachten. Dat is helemaal nieuw en kan dus best lastig zijn. Je kind weet zo dat het altijd op je kan terugvallen bij vragen of voor hulp.

Had ik maar nooit: ‘Mijn jongste zoon naar dezelfde middelbare school gedaan als mijn oudste zoon’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.