Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Schoolkind 8 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wel of niet bemoeien met de middelbare schoolkeuze van je kind? ‘Je staat je kind daarin bij’

De tijd is weer aangebroken: het kiezen van een middelbare school voor de kinderen uit groep 8. Het blijft altijd een spannende en belangrijke keuze, want stel dat het je kind toch niet bevalt? Wij waren benieuwd: bemoei jij je wel of niet met de middelbare schoolkeuze van je kind?

Elke ouder heeft natuurlijk zelf een bepaalde middelbare school in gedachten waar hij zijn kind het liefste naar toe ziet gaan. Als ouder wil je het beste voor je kind, met een school die goed bekend staat en ook bij je kind past. Alleen kan dat nog weleens verschillen met wat je kind zelf wil.

Bemoeien met middelbare schoolkeuze

Waarschijnlijk is het voor veel ouders een dilemma: in hoeverre bemoei je je met de middelbare schoolkeuze van je kind? Als ouder ken je je kind goed en weet je vaak wat hij of zij nodig heeft, aan de andere kant wil je dat je kind zelf ook gelukkig is met zijn of haar keuze. Waar ligt voor jou dan de grens? Wij vroegen het aan verschillende lezeressen van J/M Ouders.

“Wij hebben de keuze bij onze dochter gelaten”, vertelt Charlotte. “De school waarvan wij dachten dat ze niet heen ging, gaat ze uiteindelijk wel heen. Zij was er al geweest, wij door corona nog niet. Uiteindelijk waren we erg verrast. De andere school waarvan wij dachten dat ze daar heen ging, vonden we uiteindelijk helemaal niks.”

Prettig bij voelen

Ook Sam heeft zich er bewust buiten gelaten. “Sowieso mocht ik nergens mee naartoe in verband met corona. En via een website een kijkje nemen in de school, daar heb ik niks mee. Mijn dochter is degene die zoveel jaar ergens moet zitten, dus is zij ook degene die de school moet kiezen waar zij zich het fijnst bij voelt. En in principe staan alle scholen bij ons in de gemeente goed aangeschreven, dus daar maakte ik me ook niet zo heel druk om.”

Weer andere ouders vinden het wel belangrijk om mee te denken met hun kind. “Bemoeien vind ik een groot woord, maar we denken mee en helpen onze zoon de voors en tegens af te wegen. Verder is zijn idee hierover leidend”, vertelt Miranda. Ook Sascha herkent dit: “Bemoeien niet, wel adviseren en bijstaan bij hun keuze. Zo ook de MBO en HBO keuzes. Tenslotte zijn de kinderen op de middelbare school geen 18 jaar en als ouder heb je hier nog zeker inspraak in. Bij het MBO heb ik de meiden zelf laten kiezen. Dat gaat om hun toekomst.”

Samen met je kind kijken

Daniëlle: “Mijn kind is nog niet zo oud, maar persoonlijk vond ik het heel fijn om samen met mijn ouders te gaan kijken. Thuis overleggen waarom een school wel of niet bij mij past. Ik denk dat ik dat ook zo met mijn zoon ga doen. Van tevoren samen een lijst maken met scholen waar we kunnen kijken, wat aansluit bij zijn niveau en zijn wensen. Samen naar kijkdagen gaan en samen bespreken wat leuk was en wat niet. Ik vind het logisch dat je je kind bijstaat in het maken van een passende keus.”

In sommige gezinnen is er niet heel veel keus als het gaat om het kiezen van een school. “Ik bemoei mij niet, simpelweg omdat er hier maar één middelbare school is. Hij heeft geen keus en wij dus ook niet”, vertelt Noessie. Ook bij Sanne was de keus snel gemaakt: “Mijn zoon moest naar het speciaal onderwijs, waardoor er eigenlijk maar één keus was voor ons, want andere scholen die dat aanbieden waren te ver.”

5 tips voor een voorspoedige overgang naar de middelbare school

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.