Is je kind 12 jaar? Deze mijlpalen bereikt hij dit jaar
Een twaalfjarige in huis is altijd erg interessant. Soms is hij echt nog een kind en afhankelijk van zijn ouders en soms merk je dat hij langzaam verandert in een beginnende puber. Alle veranderingen rond je twaalfde zijn natuurlijk ook niet niks.
Een twaalfjarige staat vaak aan het begin van een nieuwe fase in zijn leven: een nieuwe school, nieuwe vrienden en nieuwe hobby’s. Ook mentaal en fysiek krijgt hij te maken met verschillende veranderingen, het één wat prettiger dan de ander.
Hersenen en taal
In de hersenen van een twaalfjarige gebeurt er nog een hoop. De hersenen groeien dan niet meer, maar ze ontwikkelen zich nog steeds. Zo wordt onder andere abstract denken, logica en probleemoplossend denken makkelijker en worden ze beter in redeneren en informatie verwerken. Ook het langetermijndenken en het overwegen van andere standpunten en gevoelens blijven zich ontwikkelen vanaf deze leeftijd.
Als kinderen twaalf jaar worden, hebben de meesten een goede beheersing van de Nederlandse taal en hun communicatieve vaardigheden zijn ook ontwikkeld. Ze kunnen al verder denken dan letterlijke interpretaties, waardoor ook sarcasme een rol gaat krijgen in hun leven. Ze zullen kennismaken met straattaal en dat ook toepassen in hun eigen taal.
Fysieke ontwikkeling
Meiden beginnen eerder met de puberteit dan jongens, ongeveer vanaf hun elfde jaar. Twaalf jaar is de gemiddelde leeftijd waarop jongens aan het begin van hun puberteit staan, al verschilt de leeftijd echt per persoon. Vanaf deze leeftijd krijgen veel tienerjongens te maken met fysieke veranderingen, zoals een sterkere lichaamsgeur, haargroei en acne.
Bij meiden begint de puberteit met het groeien van de borsten, haargroei en uiteindelijk ook het begin van hun menstruatie. Bij jongens begint de puberteit doorgaans met het groeien van de penis, dan begint de haargroei in de schaamstreek en de oksels, daarna komt de groei van gezichtshaar, de spiergroei en als laatst de stemverandering.
Deze veranderingen zijn dan fysiek, maar ook mentaal kunnen ze gevolgen hebben voor een twaalfjarige. Sommigen ervaren ze als stressvol of ongemakkelijk, anderen schamen zich er voor. Het is dan ook goed om je kind hierin te ondersteunen door hem hierop voor te bereiden, zodat hij weet wat hij kan verwachten. Stel hem gerust over deze fase en ga er samen over in gesprek.
Sociale mijlpalen
Vanaf de twaalfde leeftijd willen tieners niet zoveel meer met hun ouders te maken hebben. Stiekem zijn ze nog dol op ze, maar dat geven ze niet toe. Vrienden worden steeds belangrijker voor ze en de hun mening telt zwaarder dan die van hun ouders. Ze willen niet afhankelijk van hun ouders zijn, maar vinden het belangrijk wat hun vrienden denken en willen daar afhankelijk van zijn.
Rond deze leeftijd zal je kind zijn eigen persoonlijke identiteit verkennen, door dieper hun interesses te onderzoeken. Ze zijn meer zelfbewust, willen onafhankelijker worden en zoeken naar hun eigen oplossingen, in plaats van hun ouders om hulp te vragen. Toch blijft het belangrijk om je kind het gevoel te geven dat hij erbij hoort, omdat hij dat diep van binnen toch wel heel fijn vindt.
Toon interesse
Dit alles zorgt ervoor dat je kind verder van je afstaat. Om toch verbonden te blijven, is het goed om interesse te tonen in zijn vrienden, hobby’s en zijn leven. Wees aanwezig, luister naar je kind en geef niet te snel commentaar. Daarnaast is het belangrijk om samen te blijven praten, zodat hij weet dat hij altijd bij je kan komen voor advies, of gewoon een luisterend oor.
Irene: ‘Mijn puberzoon stinkt erg naar zweet, maar doet er niets aan’