Redactie
Redactie Feestdagen 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Mijn zoon durft niet naar een kinderfeestje

antwoord

De meeste kinderen vinden het leuk om een uitnodiging voor een kinderfeestje te ontvangen. Bij jongste kleuters komt het echter nogal eens voor dat de uitnodiging spanning en onzekerheid oproepen bij een kind. Voor een jong kind is het moeilijk om deze gevoelens te verwoorden. Je zoon zal daarom niet goed kunnen uitleggen waarom hij niet naar het feestje wil.

Veel jongste kleuters willen in het begin nog helemaal geen speelafspraakjes maken. Ze hebben genoeg aan een volle dag op school, zijn moe en willen rust na school. Wat ook vaak voorkomt, is dat kleuters (en niet alleen de jongsten) alleen willen afspreken als het bij henzelf thuis is – en niet bij de ander, in een vreemd huis met een vreemde moeder of vader. Ouders maken zich daarover soms te snel zorgen. Ze zijn bang dat hun kind een buitenbeentje gaat worden wanneer het geen vriendjes maakt om na school mee af te spreken. Je hoeft je hier het eerste jaar echt geen zorgen om te maken; laat je zoon rustig wennen.

Dwing je zoon dus niet om naar dit feestje te gaan. Het is niet nodig. Je zoon zal hierin vanzelf veranderen en daarvoor hoef je als ouders niks te doen.

Je schrijft dat je het vervelend vindt om het feestje af te zeggen. Wat zou je kunnen doen?

  • Leg je zoon uit dat het vriendje het jammer zal vinden dat hij niet komt en dat je wel vindt dat hij een cadeautje verdient voor zijn verjaardag.
  • Zoek samen met je zoon een cadeautje uit voor zijn vriend en spreek met hem af dat je het gaat brengen op de dag van het kinderfeestje.
  • Bespreek met de ouders van het vriendje dat je zoon een kinderfeestje nog te spannend vindt en dat je daarom samen aan het begin van het feestje even zult komen om een cadeautje te brengen. Het is erg onwaarschijnlijk dat jullie dit kwalijk genomen wordt.
  • Je neemt je zoon na dit bezoekje weer mee naar huis als hij daarvoor kiest. Geef hem nog heel even de keuze om toch te blijven. Het is namelijk best mogelijk dat je zoon er uiteindelijk toch voor kiest om te blijven als hij ziet hoe het eraan toe gaat. Wil hij weer mee naar huis? Dan doe je dit zonder discussies en zonder je zoon een schuldgevoel te geven. Geef hem vertrouwen dat hij het in de toekomst vast wel zal durven en dat het niet erg is dat hij dit feestje nu nog niet wil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.