Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Mijn zoon vindt school stom

antwoord

Het is heel vervelend als je kind dagelijks met tegenzin naar school gaat. Veel kinderen maken wel eens een periode door waarin zij het minder leuk vinden op school. Oorzaken zijn natuurlijk heel verschillend: bijvoorbeeld de leerstof, sfeer in de klas, problemen met vriendschappen of geen goede klik met de leerkracht. Meestal gaat het na een tijdje vanzelf weer beter, soms duurt het een heel schooljaar.

Je schrijft dat je je zorgen maakt, want je zoon heeft hier al veel langer last van. Het is zeker iets wat je met de leerkracht kunt bespreken. Misschien heeft zij een idee over de oorzaak. Je kunt ook vragen of zij eens een gesprekje hierover wil voeren met jouw zoon om erachter te komen hoe hij weer wat meer plezier krijgt op school. De leerkracht zou ook extra alert op pesten moeten zijn. Kinderen vertellen namelijk thuis niet snel wanneer zij gepest worden en de leerkracht heeft ook niet altijd door wat er speelt. Zij zou tijdens het buitenspelen je zoon kunnen observeren en ook haar collega’s kunnen inlichten.

Dit kun je als ouder doen

  • Wees alert op pesten. Heeft je zoon vriendjes en spreekt hij regelmatig af?
  • Wanneer je zoon de leerstof te makkelijk vindt en hij zich erg verveelt in de klas, is het van belang dat hier iets aan gebeurt. Probeer erachter te komen of dit het geval is.
  • Sommige kinderen hebben ‘gewoon’ een hekel aan werkjes, aan leren, aan stil zitten en luisteren en vinden weinig voldoening in het halen van een goed punt. Het is dan lastig om plezier in school te beleven. Herken je je kind hierin, bespreek dit dan eens met hem. Toon begrip, maar leer hem ook dat het nu eenmaal zo is. Hij kan zich proberen te focussen op wat wel leuk is. Misschien de gymles, handenarbeid of tekenen, buitenspelen? Is er een vak dat minder erg is? Informeer daar dan regelmatig naar en toon extra interesse in zijn resultaten voor deze vakken.
  • Heeft je kind geen goede klik met de leerkracht? Laat hem thuis vertellen over wat er fout gaat in de groep. Wanneer je de verhalen ernstig vindt, moet je dit natuurlijk op school bespreken. Zo niet, hou het dan luchtig. Toon begrip en zeg je zoon dat hij het nog even moet zien uit te houden met deze juf. Lach af en toe samen om de juf maar leer hem ook respectvol om te gaan met een leerkracht die je niet zo goed ligt.
  • Maak samen met je zoon eens een plan hoe het leuker zou kunnen worden op school. Misschien mag hij een bal meenemen voor in de pauze, een werkstuk maken over een onderwerp naar keuze, een spannend boek voor als hij klaar is met zijn werk? Sommige kinderen vinden het ook heel leuk om bij rekenen met een stopwatch te werken. Zo kunnen ze wedstrijdjes doen met zichzelf of met een klasgenoot. Bespreek de mogelijkheden maar met de leerkracht!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.