Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 14 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is Minecraft? Alles wat je als ouder wil weten over deze game

Als je kinderen hebt op de basisschool dan heb je er ongetwijfeld over gehoord: Minecraft. De immens populaire game, wordt door veel kinderen en tieners gespeeld en is een regelrechte hit. Alleen wat is het eigenlijk voor een spel? Waar moet je als ouder op letten? En voor welke leeftijd is Minecraft geschikt? Wij vertellen je er alles over.

Wat is Minecraft?

Speel je Minecraft, dan stap je in een virtuele wereld die je zelf bouwt door middel van vierkante blokken. Het is een creatief spel waarin je eindeloos kan bouwen met oneindig veel van die blokken. Het spel bestaat uit meerdere onderdelen, namelijk de Creative modus, de Survival modus en de Adventure modus.

Hoe speel je het?

In de Creative modus kan je jouw fantasie de vrije loop laten: er zijn geen regels en je kan bouwen zoveel als je wilt met zoveel blokken als je wilt. Speel je in de Survival modus, dan leef je als speler op een onbewoond eiland. Je moet overleven door het maken van wapens en gereedschap, zorgen voor onderdak, jagen op dieren en in het donker moet je monsters verslaan. In deze modus kan je als speler dood gaan en verlies je alles wat je hebt opgebouwd. Je moet dat dus weer opnieuw beginnen. In de Adventure modus speel je online samen met anderen in een virtuele wereld die door een gebruiker gemaakt is.

Vanaf welke leeftijd is Minecraft geschikt?

Volgens Kijkwijzer en PEGI is Minecraft geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Dit advies geldt vooral voor de Survival modus, omdat je hierin tegen vijanden moet vechten en er monsters in voorkomen die als eng ervaren kunnen worden door kinderen.

Waar je als ouder op moet letten wanneer je kind Minecraft speelt

  • Het spel is te spelen in je eentje of met anderen. Speelt je kind met anderen, bijvoorbeeld met vrienden, dan speelt hij op een privéserver. Speelt je kind online met vreemden, dan is dit een publieke server. Via de chat kan je kind communiceren met onbekenden. Wil je dit niet, dan is het slim om hier afspraken over te maken met je kind.
  • Ook kan het zijn dat je kind zogenaamde ‘griefers’ online tegenkomt: dit zijn onbekenden die bouwwerken van andere spelers expres kapot maken. Pestkoppen dus. Leer je kind liever om te spelen met vrienden of op gezinsvriendelijke publieke servers waar dit pestgedrag niet toegestaan wordt.

Wil je meer weten over andere populaire games? Lees het in onze gamegids voor ouders!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kijkwijzer

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.