Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 14 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Column Lisa: ‘Als je gaat googelen gaan ze altijd dood’

Lisa van den Akker is moeder van vier kinderen in de leeftijd van 11, 8, 3 en 0 jaar oud. Naast moeder is ze hoofdredacteur van J/M Ouders en Famme. Iedere maand schrijft ze voor J/M Ouders een column over het nooit saaie leven als moeder van vier.

Griep komt nooit uit

“Ligt het aan mij, of is de timing van griep al-tijd slecht? We hebben al geregeld griep gehad rond Sinterklaas, op verjaardagen en met kerst. En ook dit keer is het raak. De nacht voor de elfde verjaardag van mijn zoon, begint mijn peuter van drie over te geven. Niet één keer, nee wel tien keer. Nog geen slokje water houdt ze binnen. Nee!, denk ik. Dit komt me echt totaal niet uit.

Maar naast de slechte timing, kan ik gewoon heel slecht omgaan met zieke kinderen. Want, ik zal het toegeven, ik ben een beetje een hypochonder. Direct raak ik in een soort staat van paniek en overleving. Lakens wassen, kind schoonmaken, zorgen dat de baby niet wakker wordt. Man wél wakker maken om me te helpen.

Google

En als ik dan om 03.00 uur ‘s nachts met een ziek kind in de donkere woonkamer zit, begint het. Het googelen. Wat kun je het beste doen als je kind niet stopt met overgeven? Hoe lang mag dit duren? Hoe voorkom ik uitdroging? Wel twintig keer heb ik de symptomen van uitdroging opnieuw opgezocht. Maar het probleem met Google is, na een uur rond surfen vind je de vreselijkste verhalen en ziektes, en komt het er eigenlijk altijd op neer dat ze dood gaan. Nou ja, dat denk ik natuurlijk niet écht, maar de paniek neemt wel alleen maar toe.

Een printscreen van mijn nachtelijke zoekopdrachten.

Gelukkig heb ik ook een man, die altijd de rust zelve is. ‘Het is maar een griepje zegt hij dan, we houden haar gewoon goed in de gaten.’ En natuurlijk heeft hij gelijk. Want twee dagen later is ze al een heel stuk opgeknapt.

De volgende…

Maar ja, zoals dat gaat in een gezin met vier kinderen, is het eigenlijk alleen maar een kwestie van afwachten wie de volgende is. ‘Als de baby het maar niet krijgt’, zei ik nog tegen mijn man. Maar helaas, twee nachten later, wanneer ik denk eindelijk weer te kunnen slapen, begint de jongste van zes maanden te spugen.

Precies hetzelfde verhaal. Ik tel de keren dat ze braakt. 7, 8, 9. De borstvoeding die ik geef komt er binnen een kwartier weer uit. Dus zit ik daar weer midden in de nacht, in die donkere woonkamer nieuwe afleveringen van Queer Eye te kijken. Met een zieke baby op mijn schouder. Bij iedere beweging die ze maakt, voel ik een soort golf van paniek opkomen. Niet spugen, niet spugen, niet spugen alsjeblieft, denk ik alleen maar. Tussendoor geef ik haar als een bezetene lepeltjes ORS met de hoop dat ze die wel binnenhoudt.

Fingers crossed

En na een lange nacht en ochtend, met heel veel keer schone kleding aantrekken, houdt het spugen op. Om gevolgd te worden door koorts en diarree. Inmiddels heb ik de huisarts al zo’n vier keer aan de telefoon gehad om updates te geven over mijn baby. Want ja, ze is nog maar zo klein. Gelukkig houdt ze ondertussen wel weer drinken binnen. Hopelijk zakt de koorts ook snel, zodat deze moeder weer een beetje rustig kan slapen en ademhalen. En fingers crossed, dat de rest gespaard blijft…”

https://www.jmouders.nl/griep-voorkomen-tips/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.