Sanne Verweij
Sanne Verweij Persoonlijke verhalen 5 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Maartje (42) en dochter Ninthe (15) schreven samen een boek: ‘We hielden het geheim’

Vanwege de dyslexie van Maartjes dochter Ninthe moesten ze toen haar dochter klein was heel veel lezen. Toen kwamen ze erachter dat er geen kinderboeken waren in het thema waar Ninthe zo blij van werd: sterrenbeelden. Een aantal jaar later schreven ze het zelf.

“Ik zei voor de grap een keer: ‘Misschien moeten we dan zelf zo’n verhaal schrijven.’ Nou, dat hebben we gedaan. Het boek van de sterrenbeelden gaat over de goede en slechte eigenschappen van de sterrenbeelden en dat iedereen een beetje van beide heeft.

Een kans geven

Ik had zelf een kapsalon, maar na corona besloot ik daar te stoppen  omdat ik het niet zo leuk meer vond. Ninthe en ik besloten het boek een kans te geven. Het was nog een geheim voor iedereen, want we wilden eerst zien of het wel wat zou worden. Vanwege Ninthe’s dyslexie wilden we een boek met veel plaatjes maken. We deden allebei ons eigen deel: Ninthe tekende de sterrenbeelden en daar schreef ik stukjes tekst bij.

Werkweek

We zijn een weekje naar een huisje in Arsen gegaan om ons vol te focussen op het boek. Elke ochtend tekenden en schreven Ninthe en ik ons suf, terwijl haar broertje op de Playstation zat. In de middag deden we dan wat leuks met z’n allen. In die week kregen we echt vertrouwen in ons verhaal. Het wordt wel wat, dacht ik.

Bijna eng

We hadden een wereld bedacht waar het verhaal zich moest gaan afspelen. Ik had een kladje gemaakt met dikke, lelijke stiften en ik zei tegen Ninthe: ‘Ik denk dat het zoiets moet worden.’ Die schets zag er echt niet uit, maar Ninthe ging ermee aan de slag. Toen ze klaar was, zag ik dat het precies zo was als ik in mijn hoofd had. Dat hadden we met heel veel dingen; het leek wel alsof we elkaar aanvoelden. Het was soms bijna eng gewoon!

Langzaam maar gestaag

Elke keer maakte ik een stukje tekst, dan overlegden we samen en dan maakte mijn dochter daar weer een tekening bij. Ninthe is ongeveer een half jaar bezig geweest met de tekeningen die ze op haar Ipad maakte. Uiteindelijk werd het voor mij best krap allemaal omdat ik ook werk als content creator en dit er dus nog naast deed. Gelukkig was Ninthe ook wel een stok achter de deur, omdat zij anders lang op mij moest wachten. Ik móest dus wel door.

Sterkere band

Toen we begonnen aan het boek was Ninthe dertien en nu is ze vijftien. Dat is precies de fase waarin ze minder kind en meer volwassen wordt, daarom was het erg leuk om samen aan een project te werken. Ook na de struggle met de dyslexie van Ninthe, was dit een positieve manier om samen met een boek bezig te zijn. Ninthe’s zelfvertrouwen heeft daardoor ook echt een boost gehad. Ze heeft al op jonge leeftijd een boek geïllustreerd en dat kan ze meenemen als ze zich straks bij een creatieve school gaat aanmelden.

Ik krijg soms ook berichtjes van moeders met kinderen die dyslexie hebben. Soms schrijven ze dan teksten als: ‘We hebben het boek aan ons kind gegeven en ze vindt het fantastisch!’ of ‘Wat mooi dat ze een boek leest van iemand die er ook zoveel moeite mee heeft gehad.’ Dat vind ik mooi om te horen, omdat Ninthe en ik met dit boek ook wilden laten zien dat je kan worden wat je maar wilt.

Een echte puber

Uiteindelijk was het best een grote gok om voor het boek te gaan. We moesten veel geld inleggen voor de inkoop, maar we hebben er zeker geen spijt van. Het boek ligt in boekhandels in de buurt, we stonden in de krant én zijn op de radio geweest. Ik moet dan ook erg lachen om Ninthe soms. Toen we op de radio te horen waren, vertelde Ninthe zomaar een heel verhaal over onze hond. Het is grappig om te zien dat het soms  gewoon geen big deal is voor haar. Ook bij de boekpresentatie merkte ik dat, toen vroeg ze: ‘Hoe laat is het afgelopen?’Het was zaterdag en ze wilde nog wat met haar vriendinnen doen.”

Wil jij dit leuke boek nu zelf ook lezen? Dat kan, J/M Ouders verloot meerdere boeken van Het boek van de sterrenbeelden. Stuur jouw mail naar [email protected] en wie weet kun jij straks ook dit leuke boek samen met je kind lezen!

 

Moeder Angela: ‘Het vriendje van mijn dochter heeft een slechte invloed op haar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.