Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 7 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Moeder Angela: ‘Het vriendje van mijn dochter heeft een slechte invloed op haar’

Als je kinderen hebt komt vroeg of laat het moment dat ze iemand mee naar huis nemen. Een jongen, of een meisje die opeens bij jou over de vloer komt en zich mengt in het gezinsleven. Dat kan leuk zijn, maar als je zelf niet zo enthousiast bent over de partnerkeuze van je kind, kan het ook erg lastig zijn. Zo ervaart ook Angela die vindt dat het vriendje van haar dochter een slechte invloed op haar heeft.

“Mijn dochter had het in het begin moeilijk op de middelbare school, ze vond weinig aansluiting bij de kinderen in haar klas en zat na schooltijd meestal alleen thuis. Natuurlijk brak dat mijn hart als moeder zijnde. Gelukkig kwam daar in de derde klas verandering in. Toen ze dat jaar van VWO naar Havo ging en dus in een nieuwe klas terecht kwam ging het beter.

Nieuwe vrienden

Ze maakte al snel nieuwe vriendinnen en kwam zo terecht in een nieuwe vriendengroep. Oké het waren uitgesproken types, maar ik was allang blij dat ze eindelijk vrienden en vriendinnen had. Zelf bloeide ze ook helemaal op, van een onzeker en stil meisje veranderde ze in een stralende en ook zelfverzekerde tiener.

Wel merkte ik dat ze zich aanpaste aan de groep. Haar kledingkeuze veranderde en ze ging meer make-up dragen. Maar gelukkig bleef het daarbij en was ze vooral erg vrolijk. Inmiddels is ze zestien en gaat ze nog steeds met dezelfde vrienden om.

Moeder Paula: ‘Hij kon me zó kwetsen dat ik hem alleen nog maar terug wilde pakken’

Een vriendje

Sinds kort heeft ze echter ook een vriendje. Ze leerde hem kennen via een gezamenlijke vriend en ik moet toegeven, het is een leuke knul om te zien. Mijn dochter is dan ook tot over haar oren verliefd en is het liefst de hele dag bij hem. Het duurde dus niet lang voordat hij bij ons over de vloer kwam. Op zich vind ik dat natuurlijk alleen maar leuk, maar al snel merkte ik dat hij nogal een ander type is dan ik dacht.

Ten eerste had ik al snel door dat hij rookt en blowt, hij ruikt namelijk constant naar sigaretten en wiet. Daarnaast merkte ik dat hij weinig tijd besteedt aan school en vooral aan het gamen is. Zijn cijfers zijn dan ook erg slecht en het is maar de vraag of hij over gaat dit jaar. Als moeder zijnde gingen natuurlijk bij mij de alarmbellen af.

Vooral toen bleek dat hij mijn dochter hierin meeneemt. Al haar tijd besteedt ze aan hem en waar ze eerst altijd heel trouw haar huiswerk maakte, gooit ze er nu met de pet naar. Ook haar cijfers worden slechter en tot overmaat van ramp ontdekte ik sigaretten in haar kamer. Het zal me niets verbazen als hij haar ook aan het blowen krijgt.

Het gesprek

Natuurlijk ben ik het gesprek met haar aangegaan, maar zelf is ze zo verliefd dat ze niet inziet dat hij een slechte invloed op haar heeft. Ze zegt dat het allemaal wel meevalt, dat een sigaretje op zijn tijd niet zo erg is en dat ze haar cijfers nog wel kan ophalen.

Zelf zie ik het wat somberder in, langzaam zie ik mijn lieve intelligente dochter veranderen en ik weet niet hoe ik het moet stoppen. Ik wil haar niet verbieden hem te zien, want ik wil haar niet van me wegdrijven. En regels opstellen over hoe vaak ze hem dan mag zien lijdt ook al tot gigantische ruzies waarbij ze schreeuwt dat ik haar relatie kapot maak. Hoe zorg ik dat de band tussen mij en mijn dochter goed blijft, en beperk ik tegelijkertijd de slechte invloed van haar vriendje? Ik zit met mijn handen in het haar.”

Regien: ‘Ik vind mijn kinderen een teleurstelling’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.