Redactie
Redactie Vrije Tijd 18 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Moederschap zonder jezelf ‘kwijt’ te raken: 8 tips hoe je dat voor mekaar bokst

Kinderen, werk, je vriendinnen en ook nog tijd maken voor je partner. Naast het moederschap hebben we het ook nog eens superdruk met ‘van-alles-en-nog-wat’.

Het leven is druk, en hectisch. Zeker met kinderen. Hoe zorg je ervoor dat je ook nog wat tijd hebt voor jezef? En dat je niet alleen maar de hele tijd mama bent, maar ook nog gewoon jij? Deze tips kunnen je daarbij helpen.

Tips voor het moederschap

Door simpele keuzes te maken, wordt je leven een stuk makkelijker. Je moet het alleen nog even uitvoeren.

1. Maak keuzes

Echt, je kan niet alles doen. Al doe je nog zo je best. Kortom, maak keuzes. En dit betekent nou eenmaal dat sommige dingen prioriteit krijgen en andere dingen daardoor blijven liggen. Dan is de was maar eens een dag niet gedaan. Is dat echt nou echt zo erg? Nee, dus.

2. Blijf bij deze keuzes

Laat je niet verleiden om iets te doen waarvan je eigenlijk al had besloten het niet te doen. Ben je doodmoe en heb je besloten af te zeggen; laat je dan niet overhalen om toch naar dat feestje te gaan. Het moederschap is intensief genoeg, er is niets mis mee om af en toe aan jezelf te denken.

3. Leg je telefoon eens weg

We maken ons er allemaal schuldig aan; toch even snel op Facebook kijken, of je mail checken op je mobieltje. Leg die telefoon eens wat vaker weg en je zult zien wat een tijd je over houdt voor dingen die écht belangrijk en leuk zijn.

4. Doe af en toe een dutje. Zonder schuldgevoel!

Heb je af en toe enorme behoefte om even op de bank te gaan liggen, omdat je simpelweg moe bent? Doe het! En ga je hier vooral niet schuldig over voelen. Die powernap kan je net dat beetje meer energie geven.

5. Neem een hobby

Ga iets écht voor jezelf doen. Iets dat niets met je man en kinderen te maken heeft, maar waar JIJ blij van wordt. Daar heb niet alleen jijzelf, maar ook je gezin profijt van. Want wat is er fijner voor je kinderen en je man, dan een blije moeder en vrouw die goed in haar vel zit?

6. Bel een oppas

Natuurlijk hoef je je kind niet iedere dag bij een babysitter of oma te droppen, maar af en toe wat tijd besteden aan jezelf of je relatie is heel gezond. Zorg dus voor een goed vangnet, zodat je die hobby (zie punt vijf) of dat avondje uit zonder schuldgevoel kan doen.

7. Beweeg!

Een rondje hardlopen, naar de sportschool of een relaxte wandeling door het bos; Bewegen is de beste manier om je hoofd leeg te maken en weer helemaal op te laden. Geen tijd? Heus wel. Een kwestie van keuzes maken. Zie punt één.

8. Probeer niet altijd productief te willen zijn

Gooi die to-do lijstjes uit het raam en geniet van het moederschap! De wereld draait toch wel door, ook als jij niet alles geregeld hebt. Voel je dus vooral niet schuldig. Er is niets fijner dan met je gezin in het moment te zitten. Je moet het alleen durven. En vooral dóen. Succes, je kan het!

Meer handige hacks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.