Redactie
Redactie Opvoeden 17 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Treuzelen: tips en tricks om je kind te helpen ‘opschieten’

Kinderen die treuzelen, het kan voor ouders best vermoeiend zijn als iets veel langer duurt dan zou hoeven. Maar sommige kinderen zijn nou eenmaal wat sneller afgeleid dan andere kinderen. Het ene kind moet je meer aansporen of vaker helpen herinneren om iets te doen. Dit kan komen doordat ze dromerig zijn, minder goed concentreren of sneller afgeleid raken.

Treuzelen: Tips en tricks om je kind positief te stimuleren

Ouders worden soms een beetje gek van het treuzelen van hun kind en dat kan dan weer resulteren in de nodige negatieve energie. Maar die aanpak zal geen resultaat opleveren, want anders had het dat allang gedaan. Hieronder vind je een paar handige ‘pointers’ en tips om je kind op een positieve manier te helpen.

Stap 1

Ga een vaste aanpak hanteren. De ene keer negeren, de andere keer boos worden of belonen is verwarrend en werkt meestal niet.

Stap 2

Breng het dan weer helemaal terug in het positieve en benadruk hoe fijn het voor hem zal zijn als het vertrekken soepel verloopt – laat achterwege hoe vervelend het nu voor hem/jullie is. Bedenk samen met hem wat kan helpen om het goed te laten verlopen. Bijvoorbeeld:

  • Wat houdt hem bij de les?
  • Hoelang heeft hij nodig?
  • Hoe denkt hij aan de begintijd?
  • Hoe weet hij hoelang hij nog heeft?
  • Wat spreken jullie voor leuks af als het hem gelukt is het een tijd goed op tijd te laten verlopen?
  • Kunnen jullie vooraf al doen (bijvoorbeeld tas pakken, spullen op vaste plek)
  • Wat moet er bij de verschillende activiteiten mee? (hang lijstjes op zodat hij een checklist heeft!)
  • Wat kun jij doen om te helpen en wat juist niet?

Tip 1

Bij dromerige of drukke, snel afgeleide kinderen helpt het vaak om de stappen heel duidelijk voor ze uit te schrijven op papier. Wat moet er allemaal gedaan worden, in welke volgorde en wat moet ermee gebeuren. Soms werkt het als je dit overzicht plastificeert, ophangt en je zoon met een boardmarker laat aanvinken wat al gedaan is.

Tip 2

Bekijk samen hoe lang hij nodig heeft als hij vlot doorwerkt en hou deze tijd (met wat reserve) aan voor de volgende keren. Spreek met hem door hoe je hem waarschuwt dat hij moet beginnen en of hij het fijn vindt te werken met een kookwekkertje zodat hij kan zien hoe lang hij nog heeft.

Tip 3

Hou het bij het oefenen vooral leuk en positief. Volg hoe het gaat en kijk wat nodig is om verder nog af te spreken. Prijs hem als het lukt en als hij goed op weg is.

Meer handige hacks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.