Redactie
Redactie Autisme 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Moet mijn kind mee op schoolkamp?

antwoord

Nathalie van Thiel, leerkracht en J/M schoolcoach:
Nee, jouw zoon is niet verplicht om mee te gaan op schoolkamp. Een school kan een reis alleen verplicht stellen wanneer de school duidelijk heeft gecommuniceerd aan de ouders dat de reis verplicht is en wanneer er geen financiële bijdrage van de ouders wordt gevraagd.

Schoolactiviteiten die ’s avonds of ’s nachts plaatsvinden kunnen nooit verplicht zijn, ook als hier geen vergoeding voor wordt gevraagd. Lees hierover meer op www.leerplicht.net. Overdag heeft jouw zoon natuurlijk wel gewoon leerplicht, ook op de dagen dat de klas op kamp is. De school zal inderdaad een alternatief programma moeten bieden en een kind zal in principe de school moeten bezoeken tijdens deze dagen.

Wat kan de oplossing bieden voor jouw kind?

  • De enige die de oplossing kan bieden is de directeur van de school en de leerplichtambtenaar van jullie gemeente. De directeur kan bij bijzondere situaties, voor maximaal tien aaneengesloten dagen, bijzonder verlof geven.
  • Ik verwacht niet dat er in jullie geval bijzonder verlof gegeven zal worden, maar je kunt het altijd vragen. Ik kan de situatie van jullie kind onvoldoende beoordelen dus vraag een gesprek aan met de directeur en bespreek de mogelijkheden.
  • Wanneer er geen bijzonder verlof wordt toegekend zal de school een alternatief programma bieden. Vraag of het mogelijk is of hij de opdrachten thuis mag maken. Bied hierbij aan dat jij hem zult begeleiden: bij het maken van een dagplanning, op tijd uit bed komen en aan de slag gaan.
  • Wanneer ook hiermee niet kan worden ingestemd, bestaat misschien de mogelijkheid dat je zoon een apart plekje krijgt op school waar hij rustig kan werken, wellicht mag jij hem ook op school wat begeleiding bieden?
  • Denk ook eens na over de optie om wel het dagprogramma mee te draaien maar de avonden en nachten thuis te zijn. Je zult dan wel in de gelegenheid moeten zijn om je kind op te halen en ’s morgens vroeg weer terug te brengen. Je zou je kunnen aanmelden als vrijwilliger op het kamp zodat je een oogje in het zeil kunt houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.