Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 7 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Monieks dochter is verslaafd aan vitaminepillen: ‘Ze slikt meer dan dertig pillen per dag’

Monieks dochter is nog maar net vijftien en is verslaafd. Niet aan drank of drugs, maar aan vitaminepillen. De 38-jarige moeder heeft er dusver niets van gezegd, maar grijpt nu in. “Het zijn er inmiddels meer dan dertig.”

“Zelf ben ik opgegroeid met een verslaafde ouder. Mijn moeder was namelijk alcoholist en heeft mijn hele jeugd veel gedronken. Ik durf dus te zeggen dat ik een verslaving kan herkennen. En ik zie mijn dochter wegglijden in haar verslaving aan vitaminepillen.

Ik herken een verslaving meteen

Mijn dochter was op de basisschool aan de zwaardere kant. Ze was niet alleen mollig, maar ook nog eens heel lang. Daardoor stak ze letterlijk en figuurlijk boven haar klasgenoten uit. Door haar lengte en gewicht viel ze op. Nu werd er behoorlijk gepest op die school en meerdere kinderen waren de dupe van pesterijen en vechtpartijen.

Zo werd mijn dochter ook regelmatig uitgescholden waarbij de meest nare woorden werden gebruikt. Aangezien zij groot was en aardig van zich af kon bijten, waren de pesterijen nog redelijk onder controle.

Een gezonde levensstijl

Op het moment dat mijn dochter naar de middelbare school ging, veranderde er iets. Zij moest namelijk ’s ochtends en ‘s middags ruim negen kilometer fietsen naar school. Dat was zo’n 18 kilometer per dag. Na een paar maanden begonnen die kilometers hun vruchten af te werpen. Ze viel behoorlijk wat af en ze kreeg meer aandacht van jongens. Dat was voor haar natuurlijk niet geheel onbelangrijk.

Ook maakten ze nieuwe vriendinnen. Deze meiden zaten allemaal op hockey, dus wilde mijn dochter dat ook. Naast de dagelijkse fietstochten naar school, trainde ze twee keer per week. Ze viel nog meer af en werd obsessed met gezond eten.

Met een streng oog hield ik alles in de gaten. Ik zorgde dat ze voldoende proteïne binnenkreeg en waakte ervoor dat ze niet te veel zou afvallen. Aangezien ze ondertussen een vegan een koolhydraatarm dieet volgde, slikte ze B12 vitaminepillen. Toch zag ze bleekjes en ze had weinig energie. Tijdens een bezoekje aan de huisarts kwamen we erachter dat haar ijzer aan de lage kant was. Ze is naast de vitaminepillen dus ook ijzertabletten gaan nemen.

Verslaafd aan vitaminepillen

Mijn dochter dook in de wereld van gezondheid en volgde een zo gezond mogelijke levensstijl. In de winter stond er zelfs een koud bad in de tuin, waar ze een ’s ochtends in ging zitten.

De vitaminepillen werden er meer en meer en ze zit tegenwoordig op meer dan dertig pillen per dag. Ze slikt naast ijzer en B12, ook magnesium, vitamine D3, zink, calcium, omega-3, collageen, vitamine c en allerlei gummi beertjes met biotine. Ze neemt de pillen overal mee naar toe en neemt ze met iedere maaltijd en voor het slapen gaan.

Tijdens een hockeykamp is ze haar vitaminen vergeten. Ze raakte volledig in paniek en heeft één van de begeleiders van het kamp zo ver gekregen om haar naar huis te brengen om de pillen op te halen. Ze is er namelijk van overtuigd dat ze zonder haar pillen niet optimaal kan functioneren en haar gezondheid achteruit zal gaan.

Op dat moment wist ik dat we een probleem hadden. Ik heb haar nu zo ver dat ze vijf vitaminen mag uitkiezen die ze twee keer per dag mag slikken. Maar zelfs na het maken van deze afspraak vond ik lege pillendoosjes op haar kamer, dus of ze zich aan de afspraak houdt betwijfel ik.”

Deze activiteit zorgt steeds vaker voor ernstig letsel bij kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.