Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 24 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Je kind op muziekles? Wij geven antwoord op de 10 meest gestelde vragen

Vrijwel alle kinderen houden ervan om muziek te maken. En veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind op jonge leeftijd een instrument leert spelen, maar zitten ook met veel vragen. Daarom geven wij nu antwoord op tien van de meest gestelde vragen over muziekles.

Voor alle antwoorden geldt dat er soms veel verschil zit tussen soorten muziekinstrumenten en soorten muziekscholen. Oriënteer je daarom altijd goed in je eigen regio.

Meest gestelde vragen over muziekles

Komen ze!

1. Waarom is muziek leren spelen belangrijk?

Muziek maken en een instrument leren spelen bevordert de cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden en is dus behalve leuk ook belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

2. Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met een instrument?

Meestal vanaf 4 tot 5 jaar. Bij sommige blaasinstrumenten is het ongeveer 7 tot 9 jaar, omdat kinderen in sommige gevallen de tanden gewisseld moeten hebben.

3. Wanneer ben je te jong of te oud voor een instrument?

Een kind is nooit te oud of te jong om zelf iets met muziek te doen. Jonge kinderen zijn zeer ontvankelijk voor klank, ritme en rijm en dompelen zich graag onder in muziek. Door muziek wordt hun zelfvertrouwen gevoed en hun verbeelding geprikkeld. Muziek stimuleert bovendien het taalgevoel en bevordert hun motoriek.

4. Kan je kind beter eerst een kennismakingscursus volgen?

Veel muziekscholen bieden dit soort cursussen aan met als voordeel dat je kind gedurende een jaar kennis kan maken met verschillende instrumenten en een muzikale basis opbouwt. Daarnaast bieden veel muziekscholen korte kennismakende cursussen aan, bijvoorbeeld gedurende tien weken. Het volgen van een oriënterende cursus is geen verplichting, veel kinderen en ouders hebben hun keuze voor een instrument al gemaakt voor ze zich aanmelden voor muziekles.

5. Wat kosten muzieklessen?

Dat is afhankelijk van:

 • het instrument
 • privé- of groepsles
 • de leraar/muziekschool

Reken op minstens 35 euro per maand voor één keer per week een half uur groepsles.

6. Hoe vaak moet een kind thuis oefenen?

Een kind dat elke dag tien minuten oefent, gaat natuurlijk sneller vooruit dan wanneer hij alleen naar zijn muziekles gaat. En hoe meer ze kunnen, hoe meer lol ze erin hebben. Er zijn periodes dat het  kind het oefenen als een verplichting voelt, maar over het algemeen is dat maar tijdelijk.

7. Hoe kan ik het thuis oefenen het beste stimuleren?

 • Zorg dat het net zo’n gewoonte wordt als tandenpoetsen. En bedenk dat het aanleren van een nieuwe gewoonte volgens sommigen wel veertig dagen kost.
 • Realiseer je ook dat veel kinderen beginnen met muziek maken op een leeftijd dat ze nog geen huiswerk van school hebben; ze zijn dus nog niet gewend aan iets thuis te ‘moeten’.
 • Zoek vaste momenten op de dag: bijvoorbeeld voor/na het ontbijt en/of avondeten
 • Zorg dat het instrument voor het grijpen ligt (een gitaar die klaarstaat in een standaard in de kamer nodigt meer uit dan het exemplaar dat in een hoes opgeborgen zit in een kast)
 • Zorg voor een muziekvriendelijke omgeving (maak zelf veel muziek en ga niet klagen als er vals wordt gespeeld, dat hoort erbij)

8. Veel instrumenten zijn duur. Moet ik direct zoveel geld uitgeven? 

Nee. Vrijwel alle instrumenten zijn te huur. En dat heeft, zeker in het begin, veel voordelen:

 • Kinderen spelen vaak op een kleinere versie van het instrument tot ze daar ‘uitgroeien’
 • Instrumentbouwers maken van steeds meer instrumenten kleine versies
 • Overal in het land zitten instrumentverhuurders. Ze hanteren verschillende voorwaardes (bijvoorbeeld eerst huren en dan bij koop de huurprijs terugkrijgen; of andersom kopen en na 1 jaar 75 procent terugkrijgen als je kind stopt)
 • Muziekscholen hebben vaak adressen van betrouwbare verhuurders

9. Wat kost het huren ongeveer?

Dat verschilt enorm per instrument, per verhuurder en per regio. Houd rekening met minstens 12,50 per maand voor het goedkoopste instrument. Ook komt er vaak nog borg en verzekering bij, en bedraagt de minimale huurperiode 3 maanden.

10. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind het leuk blijft vinden?

In een orkest of bandje spelen is vaak een extra stimulans. Zeker als je kind de puberleeftijd heeft bereikt. Elke Nederlandse muziekschool biedt kinderen en jongeren hierin veel keuze. Er zijn ensembles en orkesten voor blaasinstrumenten, gitaar, accordeon, er zijn bands in allerlei stijlen, er zijn grote en kleine symfonieorkesten. Met als motto: muziek maken doe je samen.

Lees ook:

Waarom muziekles hartstikke goed is voor de ontwikkeling van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.