Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 2 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Heeft je kind last van nachtmerries? Dit kun je als ouder doen om je kind te troosten en kalmeren

Het is als ouder heel naar om te zien dat je kind last heeft van nachtmerries (of zelfs nachtangsten). Al helemaal als hij badend in het zweet wakker wordt en je naam schreeuwt. Het ene kind is hier gevoeliger voor dan het ander, maar het is onoverkomelijk dat dit ook een keer bij jouw kids gebeurt.

Maaaaaam“, “Mamaaaaaaa“. Je moederinstinct leidt je meteen naar de kamer van je kind waar een doodsbang kleintje in bed ligt. Net wakker uit een nachtmerrie. Kinderen kunnen op zo’n moment behoorlijk in paniek zijn en het is dan in eerste instantie belangrijk om ze te kalmeren en te troosten.

Kalmeren en troosten bij nachtmerries

Hoewel het natuurlijk ook belangrijk is om te kijken naar de oorzaak van nachtmerries – als dat een bepaald patroon toont – is het in eerste instantie belangrijk om je kind te kalmeren en te troosten. Dat is op het moment zelf hetgeen dat hij of zij het meest nodig heeft. We geven je hieronder een aantal tips.

1. Ademhalingsoefeningen

Als je kind erg overstuur is en bijvoorbeeld heel schokkerig huilt, is het goed om te beginnen met ademhalingsoefeningen. Praat je kind er doorheen en laat hem samen met jou heel diep in- en uitademen. Herhaal dit een aantal keer totdat je merkt dat de ademhaling van je kind rustiger wordt en het huilen stopt.

2. Praat over nachtmerries en luister naar je kind

Sommige kinderen willen vertellen waar ze over hebben gedroomd en het is goed om daar als ouder naar te luisteren in plaats van dat je zegt ‘ga maar weer lekker slapen en vergeet het’. Het is belangrijk dat je kind het van zich af kan praten en dat jij kan bevestigen dat wat hij of zij heeft gedroomd helemaal niet kan.

3. Geef je kind een veilig gevoel

Dat kan op heel veel verschillende manieren, zoals het logisch plaatsen van zijn of haar slaapkamer ten opzichte van die van jou en je partner, maar op het moment zelf door het te zeggen.

Houd je kind vast, knuffel het en zeg dat hij veilig is bij jou en dat er niks kan gebeuren. Je kunt ook even bij je kind blijven liggen. Dat moet natuurlijk geen gewoonte worden, maar als je kind net een heel heftige nachtmerrie heeft gehad is dat natuurlijk wel heel fijn.

4. Werk op de lange termijn aan een slaaproutine

Ook is het belangrijk dat je een fijne slaaproutine ontwikkelt voor je kind. Dat wil zeggen, op vaste tijden naar bed gaan, samen nog een fijn boekje lezen en een kus geven. Zorg er ook voor dat je kind geen enge reclames of filmpjes meer voorbij ziet komen en als je kind aanleg heeft dingen gauw spannend te vinden, is het ook goed om geen enge verhaaltjes te lezen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.