Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 13 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Natuurlijke middelen om luizen uit de haren van je kind te houden

Vooral op de basisschool hebben kinderen last van luizen. Komt ook jouw kind zo nu en dan met luizen thuis? Dat is natuurlijk heel vervelend. Op deze beestjes zit niemand te wachten. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke middelen waarmee je de haren van je kind langer luisvrij kunt houden. 

Heb je het idee dat er ongeveer één keer per maand iemand van het gezin met luizen thuiskomt? Wanneer je weer eens een luis in het haar van je kinderen ontdekt begint het hele liedje weer van vooraf aan: opnieuw je hele gezin in de luizenshampoo en daarnaast alle bedden, knuffels en kussens wassen. En daarna weer kammen en controleren of de luizen wel echt weg zijn. Naast lange haren vast maken en bijvoorbeeld in een hoge knot dragen kun je ook wat natuurlijke middelen inzetten ter preventie. 

Natuurlijke middelen tegen luizen

Niemand zit op luizen te wachten. Daarom is het ook zo fijn dat er heel wat natuurlijke middelen bestaan die je in het haar van je kind kunt smeren of druppelen, waarna er minder snel luizen op afkomen. Hieronder hebben we wat middelen voor je klaarstaan. 

Azijn: een alles kunner

Waar werkt azijn niet tegen? Azijn kun je dan ook inzetten om luizen weg uit de haren van je kinderen te houden. Je kunt een paar druppeltjes pure azijn of appelazijn in de haren van je kind smeren. De geur van azijn is best wel heftig. Liever iets minder extreem? Mix dan de shampoo van je kind met een halve eetlepel azijn en was het haar ermee. Een vleugje azijn blijft hangen en dat is al genoeg om de luizen op afstand te houden. 

Tea tree olie: een wondermiddel

Wist je dat tea tree olie een echt wondermiddel is? Je kunt dit product inzetten ter preventie. Druppel een paar druppels tea tree olie op de kraag van de jas, achter de oren en in de nek van je kind. Luizen vinden deze geur alles behalve aantrekkelijk. Ook kun je tea tree olie mixen met shampoo om de geur iets te verslappen. 

Lavendel olie: natuurlijk middel met heerlijke geur

Een ander natuurlijk middel tegen luizen is lavendel olie. Luizen zijn niet dol op lavendelgeur. Maak hier dus gebruik van. Sprenkel wat lavendelolie in de haren en spray een natuurlijk lavendelproduct in de kraag van de jassen en/of shirts.  Je kunt er ook voor kiezen om je kleding te wassen met een wasverzachter met lavendelgeur. 

Pure eucalyptus olie: sterk natuurlijk middel tegen luizen

Ook willen luizen niet in de buurt komen van de geur van eucalyptus. Dit is een van de beste natuurlijke middelen om je haar luisvrij te houden. Deze geur vinden luizen veel te sterk. Doe een druppel pure eucalyptusolie in de nek, achter de oren en op de kruin van je kind en je zal zien dat de luizen wegblijven. 

Eau de cologne: ingezet in Spanje en Italië

Een product als eau de cologne werkt geweldig ter preventie van luizen. Ook hier zijn diverse natuurlijke varianten van te vinden. In landen als Spanje en Italië, waar scholen door het warme weer nog meer last hebben van luizen, wordt eau de cologne dan ook ingezet als middel tegen luizen. Eau de cologne heeft een lichte, verfrissende geur, met een lage concentratie aan geurstoffen. Het verfrist niet alleen maar zal ook deze ongewenste vriendjes weghouden. 

Als je kind steeds opnieuw hoofdluis heeft: zo kom je van luizen af

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.