Lise Steegmans
Lise Steegmans Nieuws 6 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Bijna de helft van Nederlandse kinderen is angstig door oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt kinderen en jongeren in Nederland volop bezig. Meer dan de helft van de tien tot achttien jarigen denkt er vaak aan. Twee van de drie jongeren zijn verdrietig of angstig gestemd door de oorlog. Bijna de helft van de kinderen en jongeren is bang dat er ook in Nederland oorlog uitbreekt.

Dat blijkt uit een onderzoek door VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF, dat in maart onder ruim duizend kinderen en jongeren tussen de tien en achttien jaar is gehouden. Het onderzoek ging om de uitwerking van de oorlog in Oekraïne op kinderen in Nederland.

De impact van de oorlog in Oekraïne op Nederlandse kinderen

Bijna allemaal (96 procent) denken ze aan de oorlog in Oekraïne, omgerekend gaat het om zo’n 1,5 miljoen jongeren. Iets meer dan de helft doet dat vaak of regelmatig. Twee op de drie ervaren “vervelende gevoelens” als boosheid, verdriet of angst. Nog eens ruim een derde van de kinderen hoopvol is dat de oorlog goed gaat aflopen.

Zorgen delen

Gelukkig kunnen kinderen en jongeren hun zorgen goed delen, bijvoorbeeld met ouders, vrienden en op school. Vier op de vijf kinderen praten met hun ouders over de oorlog in Oekraïne en ongeveer de helft van de Nederlandse kinderen praat erover met leeftijdsgenoten.

Ook op Nederlandse scholen is er aandacht voor de oorlog in Oekraïne: 92% van de basisschoolleerlingen geeft aan dat er tijdens de les over wordt gepraat. Dit is een stuk méér dan bij middelbare scholieren, van wie 81% aangeeft dat er tijdens de les over gesproken wordt. Kinderen op de basisschool praten vaker dan middelbare scholieren met hun ouders over de oorlog in Oekraïne.

Angsten wegnemen

UNICEF benadrukt dat het in het belang van kinderen en jongeren is dat zij thuis en op school over hun zorgen kunnen praten. Door hun gevoelens serieus te nemen, kunnen mensen in hun omgeving zorgen en angsten verminderen. Je kunt hier de infographic met meer cijfers van het onderzoek bekijken.

De oorlog in Oekraïne is uitgegroeid tot een apart genre op TikTok, genaamd WarTok. Je kunt hier kijken welke bizarre beelden over de oorlog jouw kind op TikTok te zien krijgt.

Hoe praat je met je kind over oorlog? Een orthopedagoog geeft tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.