Famme.nl
Famme.nl Opvoeden 6 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Samen spelen? Zo leert jouw kind omgaan met vriendjes

Op school, op de sportvereniging of tijdens het buitenspelen, jouw kind is veel in aanraking met andere kinderen. Je hoopt waarschijnlijk dat je kind veel vriendjes zal krijgen, daarom is het fijn om te weten hoe je jouw kind het best leert omgaan met andere kinderen.

Vriendschap kent uitdagingen, zelfs voor ons. Je kunt daarom niet vroeg genoeg beginnen om je kind sociale vaardigheden bij te brengen, waarmee hij een goede vriend kan zijn.

Zo wordt jouw kind een goede vriend

Zo kun jij je kind helpen om vrienden te maken met zijn klas- of teamgenoten.

Samen spelen, samen delen

Jouw kind komt al heel ver als hij kan delen met zijn vriendjes. Je kunt dit leren door compromissen te sluiten met je kind. Geef tijdens het spelen aan dat je een compromis sluit door bijvoorbeeld een ander boekje te pakken. Daag je kind daarnaast ook uit om een flexibel te zijn door te vragen of je mag spelen met iets wat je kind vast heeft. Bied hiervoor ander speelgoed aan.

Dit geldt ook voor het leren delen. Vraag dan of jij mee mag spelen met het speelgoed waar je kind mee bezig is. Zo stimuleer je jouw kind om te oefenen met compromissen sluiten en delen. Hier zal je kind veel baat bij hebben in vriendschappen.

Omgaan met emoties

Kinderen kunnen onvoorspelbaar zijn. Dit kan lastig zijn als jouw kind nog niet vaak met andere kinderen heeft gespeeld. Net als volwassenen, kunnen kinderen het ook als moeilijk ervaren, wanneer iets niet gaat zoals zij willen. Kinderen kunnen van streek raken en dit uiten in slaan of bijten. Het is daarom belangrijk dat je een kind leert om zijn gevoelens te accepteren en te verwerken.

Wanneer je kind gefrustreerd is, laat hem dan weten dat het niet erg is om dat gevoel te hebben en help je kind om de emoties op een rustige manier onder controle te krijgen. Het kan helpen om samen een oplossing te bedenken voor het probleem, een pauze te nemen of om een rustig plekje op te zoeken.

Oefenen met vriendjes

Plan playdates in voor jouw kind. Doe dit op een goed tijdstip van de dag dat ideaal is voor alle kinderen. Probeer te voorkomen dat je er een slaapje voor moet verschuiven. Daarnaast kun je in het begin op een neutrale plek afspreken, zoals een park, speeltuin of museum. Sommige kinderen vinden het namelijk moeilijk om hun eigen speelgoed te delen. Daarbij kan structuur ook een hulpmiddel zijn. Plan duidelijke spelletjes en activiteiten. Zo weten de kinderen die moeite hebben met spelen, waar zij aan toe zijn.

Komen de andere kinderen wel bij jullie thuis? Bespreek dan van tevoren hoe je kind het speelgoed moet delen. Je kunt ook samen met je kind, belangrijk speelgoed wegleggen zodat je kind zich geen zorgen hoeft te maken over zijn lievelingsspeelgoed.

Gevoelens uiten

Het uiten van gevoelens kan voor volwassenen soms nog steeds moeilijk zijn. Het is daarom belangrijk om kinderen vroeg te leren dat het goed is om hun gevoelens te uiten. Daarbij moeten zij leren om op een vriendelijke manier grenzen te stellen als zij iets niet leuk vinden. Als een ander kind iets gemeens doet, kun jij jouw kind helpen door er samen met de kinderen over te praten. Je kunt je kind bijstaan wanneer hij zegt wat hij niet leuk vond tegen zijn vriendjes.

Leer je kind om zich uit te drukken door zinnen als: “ik vind dit niet leuk” of “wil je alsjeblieft stoppen?”. Je kunt je kind ook leren om even afstand te nemen en te laten weten dat alleen spelen ook goed is. Dit soort vaardigheden kunnen goed worden geoefent met broers en zussen.

Hoe weet je of je kind genoeg vriendjes heeft? Dat lees je hier.

Dit is de reden waarom je kinderen niet uit zichzelf willen delen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.