Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Scheiden 23 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Wanneer introduceer je een nieuwe partner in het leven van je kinderen? 7 tips

Wellicht ben je gescheiden of is je partner overleden. Vroeg of laat worden veel van ons weer verliefd en krijgen je een nieuwe relatie. Maar wanneer introduceer je je nieuwe lief bij je kinderen en hoe pak je dat aan?

Voor kinderen kan een nieuwe partner ontmoeten heel ingrijpend zijn. Wellicht moeten ze de droom opgeven dat het ooit nog goed komt met de andere ouder, of vinden ze de vreemde persoon in hun huis, waar ze zich veilig voelen, niet prettig. Ook kan het lastig zijn dat ze jouw aandacht ineens moeten delen met die nieuwe persoon. Niet elk kind zal dat zeggen, de meesten zelfs niet. Maar je kunt het wel merken aan hun gedrag. Driftbuien, terugtrekken of minder vaak thuis zijn, zijn hier voorbeelden van.

Wanneer ontmoeten jullie kinderen je nieuwe partner?

Daarom deze zeven tips.

1. Zorg dat je eerst lekker in je vel zit en er rust is gekomen

Sommige mensen gaan van een scheiding meteen in een nieuwe relatie of de nieuwe relatie is de reden van de scheiding. Dat kan voor iedereen heel ingrijpend zijn, niet in de laatste plaats voor de kinderen. Voor jezelf en voor het gezin is het eigenlijk beter om eerst weer een nieuw evenwicht te vinden na een breuk voor je een nieuwe relatie aangaat.

2. Wacht met voorstellen tot je zeker weet dat de relatie kans van slagen heeft

De meeste kinderen willen uiteindelijk graag dat jij ook gelukkig bent. Maar als ze steeds ervaren dat een relatie niet doorzet, is dat niet makkelijk voor ze. Probeer dus met een kennismaking te wachten tot je je zeker voelt van de relatie.

3. Neem de tijd en vertel alvast iets over je partner

Zeg bijvoorbeeld dat je iemand ontmoet hebt en vertel wat neutrale dingen over je nieuwe liefde. Zo kunnen je kinderen al aan het idee wennen.

4. Vraag je kinderen hoe zij zich voelen onder het idee van een nieuwe partner

Ga het gesprek met ze aan, hun gevoelens mogen er zijn, ook als die niet zo makkelijk om te horen zijn. Maar jouw geluk en liefdesleven mag er ook zijn.

5. Licht, indien mogelijk, voor je je nieuwe partner aan je kinderen voorstelt, je ex-partner in

Zo komt je ex niet voor verrassingen te staan, waar de kinderen dan vervolgens misschien last van hebben.

6. Betrek je kinderen bij waar de ontmoeting plaatsvindt

Jullie kunnen bijvoorbeeld met zijn allen iets leuks gaan doen. Laat de ontmoeting niet te lang duren. Achteraf kun je aan ze vragen hoe ze het vonden.

7. Wacht met intimiteit

Hoewel je misschien stapelverliefd bent, is het nog wat vroeg om je nieuwe vlam meteen te zoenen en knuffelen als de eerste ontmoeting met de kinderen plaatsvindt. Ook al moet je misschien op je tong bijten en op je handen zitten, voor alles is een goed moment en dit is niet het juiste.

Na de eerste ontmoeting kun je vaker afspreken en je kinderen langzaam een het idee en aan de nieuwe persoon laten wennen. Blijf met je kinderen in gesprek over hun gevoelens. Wacht met samenwonen of een eventueel samengesteld gezin. Opnieuw: alles op zijn tijd. Bovendien is daar veel afstemming en communicatie voor nodig. Ook de opvoeding is voorlopig nog even niet het pakkie an van de nieuwe partner.

9 voordelen van scheiden. Ook voor je kind

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.