Gina Koninkx
Gina Koninkx Mentale gezondheid 6 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Kan jouw kind écht niet tegen zijn verlies? Zo leer je je zoon of dochter ermee omgaan

Vliegt bij jullie ook regelmatig het mens-erger-je-niet bordspel door de kamer? Gevolgd door alle pionnen en zelfs schaakstukken? Voor (jonge) kinderen kan verliezen met spelletjes behoorlijk wat emoties oproepen. Het is belangrijk dat je je kind leert omgaan met verliezen.

Kinderen leren omgaan met verliezen

Zelf vinden we het stiekem ook nog steeds frustrerend om te verliezen met een spelletje, maar we hebben geleerd dat het ‘maar een spelletje is’ en we weten onze emoties daarbij onder controle te houden. Het is belangrijk dat jij dat op jouw beurt weer aan jouw kroost meegeeft.

Als ouder heb je nog weleens de neiging om je kind altijd te laten winnen, je weet wel: om driftbuien te voorkomen. Toch is het goed om ze ook te laten ervaren dat ze kunnen verliezen. Deze en meer tips om je kind daarmee om te laten gaan, vind je hier.

1. Geef het goede voorbeeld aan je kids

Het begint eigenlijk allemaal bij jezelf. Als jij verliest tijdens een spelletje met jouw kinderen is het goed om aan te geven dat je het jammer vindt, maar dat je het wel heel gezellig vond om samen te spelen en wie weet win je de volgende keer wél. Dat is nou eenmaal het spelletje.

Stel je voor dat jij degene bent die na verlies het bordspel van de tafel smijt. Probeer je kids dus te laten zien hoe je omgaat met verlies en dat dat ook helemaal niet erg is. Iedereen wint wel een keer.

2. Leg uit dat het niet om het spel gaat

Natuurlijk is het leuk om een spelletje te winnen, maar dat is niet de uiteindelijke reden waarom jij en je kinderen een spel spelen. Dat doen jullie namelijk voor de gezelligheid en om lekker samen te zijn. Dat moet het doel zijn van een spelletje spelen en wie er dan uiteindelijk wint, dat maakt niet uit.

LEES OOK: Je kind leren over emoties: 6 simpele manieren hoe jij als ouder kunt helpen

3. Wees sportief als jouw kind verliest

Als je kind verliest met een spelletje, is het goed om alsnog te zeggen dat hij of zij heel goed heeft gespeeld. Leg uit dat het hartstikke knap is dat het zo spannend was, waarschijnlijk wint jouw zoon of dochter de volgende keer wel weer.

Probeer in ieder geval kinderachtig of lacherig gedrag te voorkomen, en dan met name tussen broers of zusjes. Als de een de ander begint uit te dagen, is het natuurlijk raak. Leg aan het winnende kind uit dat dat geen gewenst gedrag is richting het verliezende kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.