Lise Steegmans
Lise Steegmans School 29 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderwijsbond: basisscholen komen zeker 9100 leraren tekort

Een “urgent en complex probleem”, zo noemen de onderzoekers van de onderwijsbond het lerarentekort. Landelijk was er in 2021 een tekort van 9100 leraren in het primair onderwijs. Daarnaast staat er voor de schoolleiders een tekort van 1100 genoteerd. De instroom is onvoldoende om op korte termijn op te lossen, zo blijkt uit de arbeidsmarktanalyse.

“We gaan langzaam naar een beter salaris, we zien meer jonge collega’s. Maar dat is niet genoeg.”

Lerarentekort op basisscholen

Dat zegt bestuurder Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) in een verklaring. “Ruim tienduizend te weinig leraren en schoolleiders en dan hebben we van het ondersteunend personeel (conciërges en klassenassistenten, red.) geen cijfers over tekorten, maar vermoeden we dat dit er ook nog eens duizenden kunnen zijn”, zegt Roovers. “Dit is een ramp voor het onderwijs en schreeuwt om oplossingen.”

“We moeten alle zeilen bijzetten om nieuwe collega’s op te leiden en bestaande collega’s te behouden. Dat betekent dat mensen goed begeleid moeten worden, sneller een vast contract moeten krijgen en er serieus werk gemaakt moet worden van de stress die het onderwijs op te veel plekken geeft. Het is het mooiste vak van de wereld, de kinderen in dit land verdienen het beste onderwijs.”

Werkgelegenheid

Volgens de vakbond vormt het tekort negen procent van de totale werkgelegenheid op basisscholen. In de grote steden ligt dit aandeel hoger met zo’n veertien procent. Bij schoolleiders bedraagt het tekort dertien procent van de werkgelegenheid. Verder kampen scholen in het westen van het land en scholen voor speciaal onderwijs en scholen met een hoge schoolweging met de grootste tekorten.

Tevreden onderwijspersoneel

Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws. 85 procent van het onderwijspersoneel geeft aan tevreden te zijn over hun werk. De werkzekerheid vinden ze fijn, het type contract en de inhoud van hun werk. Minder blij zijn ze met het salaris, de thuiswerkmogelijkheden en het bepalen van de werktijden. Wel heeft al het onderwijspersoneel een flinke salarisverhoging gekregen door het dichten van de loonkloof.

Zij-instromen als antwoord op het lerarentekort? Dit zijn de eisen waar je aan moet voldoen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.