Julia van Buuren
Julia van Buuren School 6 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

Van kader tot gymnasium: dit zijn alle onderwijsniveau’s

Speciaal onderwijs

Wanneer je kind niet met het reguliere schoolsysteem kan meekomen, is er ook nog het speciaal onderwijs. Dit is voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben en bestaat uit vier clusters.

Cluster één is voor blinde en slechtziende kinderen, cluster twee is voor dove, slechthorende leerlingen of kinderen met een taal-spraakontwikkelingsstoornis. Cluster drie is voor lichamelijke en/of verstandelijke gehandicapte kinderen of kinderen die niet mee kunnen komen vanwege langdurige ziekte. En cluster vier is voor kinderen die psychische stoornissen en/of gedragsproblemen hebben.

Leerlingen die niet mee kunnen komen worden met een verklaring doorverwezen naar het speciaal onderwijs. Bij kinderen die binnen cluster 1 en 2 vallen, bepaalt de instelling of het kind geschikt is voor deze plek.

Leerlingen kunnen tot en met hun twintigste les volgen via het speciaal onderwijs. Wanneer de opleiding is afgerond, is er de mogelijkheid om door te stromen naar reguliere middelbare onderwijs, de arbeidsmarkt en dagbesteding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.