Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 10 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: gen-verschillen IVF-baby’s verdwijnen op latere leeftijd

Uit onderzoek is gebleken dat vruchtbaarheidsbehandelingen sporen achterlaten op de genen. Maar de verschillen tussen IVF- en GIFT-baby’s en baby’s die op normale wijze zijn verwekt, verdwijnen later vanzelf.

Gen-verschillen IVF baby’s

IVF is de meest bekende vruchtbaarheidsbehandeling voor mensen die moeite hebben op de normale wijze zwanger te worden. In dit proces worden er eicellen bij de vrouw verwijderd en in een lab samengevoegd met zaadcellen van de man. Wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, worden de embryo’s na enkele dagen teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw.

In 1978 is de eerste baby geboren uit een IVF-behandeling. Aangezien dit nog vrij kort geleden is, was er nog niet heel veel bekend over de gevolgen van deze behandeling. Daarom werd het hoog tijd voor een onderzoek en we moeten zeggen dat de resultaten opmerkelijk zijn.

Onderzoek gen-verschillen

Voor dit onderzoek is een groep mensen tussen de 22 en 35 jaar oud onderzocht, die via voortplantingstechnieken zijn verwekt. Ter vergelijking bestudeerden ze ook een groep die op natuurlijke wijze ter wereld is gekomen.

Uit het onderzoek is gebleken dat er bij de geboorte van IVF- en GIFT-baby’s (een ander soort voortplantingstechniek), een soort biologische ‘afdruk’ is achtergebleven op de genen. De reden voor de gen-verschillen zitten waarschijnlijk in de ingreep van de IVF-behandeling. Hierbij krijgen vrouwen extra hormonen toegediend en worden de eierstokken hormonaal gestimuleerd. Echter blijken de gen-verschillen na verloop van tijd te verdwijnen. De precieze reden hiervoor is nog niet bekend. Daar moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Gevolgen gen-afwijking

Er was al bekend dat IVF-kinderen vaker vroeg geboren worden, een lager geboortegewicht hebben of aangeboren afwijkingen hebben. In geval van de aangeboren afwijkingen gaat het om 6 procent kans hierop, in plaats van 4 procent kans bij normale verwekking. Mogelijk is deze gen-afwijking hier een oorzaak van, maar er zijn nog meer factoren die hier een rol in kunnen spelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oorzaken waardoor er in eerste instantie moet worden uitgeweken naar IVF.

Uit eerder onderzoek waren er ook al voorzichtige conclusies getrokken over aangeboren afwijkingen. Hierbij kwam naar voren dat IVF-kinderen in hun tiener jaren een grotere kans hebben op een hoge bloeddruk. Maar er is inmiddels al enorm veel veranderd in de IVF-behandeling, waardoor het niet vanzelfsprekend is dat dit tegenwoordig nog steeds het geval is.

De onderzoekers vinden de resultaten over het algemeen wel geruststellend, omdat de gen-verschillen op latere leeftijd verdwijnen. Dit betekent dat er bij aanpassing van de behandeling, wellicht binnenkort überhaupt geen verschillen meer hoeven te zijn. Hiervoor is echter wel meer, diepgaander onderzoek nodig.

Lees ook: Kieskeurige eters thuis? Zit in de genen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scientias

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.