Lise Steegmans
Lise Steegmans Onderzoek 21 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: hoeveel tijd kost het om aan het moederschap te wennen?

Vraag jij je soms wanhopig af wanneer je helemaal gewend bent aan het moederschap? Wanneer is het moment dat het voelt alsof je nooit anders hebt gedaan? Wanneer is het moment dat het moederschap je makkelijk, moeiteloos afgaat? Er is antwoord, want er is onderzoek gedaan naar wennen aan het moederschap.

4 maanden en 23 dagen, dat is het antwoord.

Wennen aan het moederschap

Na 4 maanden en 23 dagen herken je de huiltjes van je baby en weet je wanneer hij moe is, honger heeft of dat er iets anders aan de hand is. Dat zou een hoop stress moeten schelen. De kans is namelijk groot dat je de eerste maanden overspoeld bent geweest met zorgen. Wil de baby eten, geef ik hem genoeg eten? Wil de baby een schone luier, of juist niet? Oh shit, misschien zit er een boertje dwars? Ben ik een goede moeder?

Tel daar je slaaptekort bij op en je begrijpt dat dit een gevoelige, slopende periode is die je onzeker kan maken. Zoveel zorgen dat twee op de drie moeders huilbuien hadden van de bekommeringen, zo blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd door Munchkin.

Mamamorfose

Die zorgen kent iedere nieuwbakken moeder. Want het is nogal wat: na de bevalling ben je opeens moeder. Je was al een vriendin, een dochter, een partner, een collega, kortom; je eigen persoon en nu ben je moeder. Die overgang van niet-moeder naar moeder kan even wennen zijn. Sterker nog, over deze ‘mamamorfose’ schreef Renske de Greef een heel boek. Zij vond de hele ervaring ‘bizar, bijzonder en complex’ en heel erg wennen.

En daarin is De Greef niet alleen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat het 47 procent van de moeders verbaasd was over de tijd die het kostte om in het moederschap te groeien. Bovendien:

  • gaf een ruime meerderheid (57 procent) van de ondervraagde moeders toe dat ze die eerste paar maanden van het moederschap niet bewust heeft beleefd. Het piekeren overheerste: kan ik wel wennen aan het moederschap, vind ik dit wel leuk, blijft dit voor altijd zo?
  • dacht 60 procent van de pas bevallen moeders dat moeder zijn voor hen onmogelijk was.
  • sprak slechts 30 procent daarover met de partner, een vriendin of een familielid.
  • had 20 procent van de moeders de indruk dat de vader zich veel sneller aan de situatie kon aanpassen en was daar toch wel jaloers op.

“Wat belangrijk is, is dat je niet bang bent om je zorgen te uiten. Laat je helpen door je vrienden, familie en je ondersteunende netwerk. Het zal altijd tijd kosten om je aan te passen, maar hoe meer je om hulp vraagt, hoe sneller het gevoel van vertrouwen in het moederschap zal ontstaan”, legt Claire Rayner, woordvoerder van Munchkin uit.

Wil je meer lezen over de ingewikkelde ‘mamamorfose’? Dat kan hier

Anna-Louise is post-partum doula: ‘Het was voor mij een harde landing in het moederschap’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.