Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Onderzoek 1 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: smartphone aan tafel in meer dan helft Nederlandse huishoudens verboden

Het is bij veel gezinnen een regel: geen telefoon tijdens het eten. Bij de één werkt dat goed, bij de ander houdt eigenlijk niemand zich eraan. Toch pleiten nog veel huishoudens voor een maaltijd zonder afleiding.

Dat blijkt uit een onderzoek van Prijsvergelijken.nl, onder 1500 Nederlanders. Zij onderzochten het gebruik van televisie en mobiele telefoon in huis.

Smartphone verboden aan tafel

Meer dan de helft van de kandidaten (52 procent) zegt dat de smartphone verboden is aan tafel. Bijna 20 procent van de respondenten zegt dat telefoongebruik aan tafel niet gewenst is, maar dat niemand zich aan deze regel houdt. Opvallend is dat wanneer we met vrienden zijn, de telefoon wel makkelijker aan de kant gaat. In 65 procent van de gevallen leggen Nederlanders hun smartphone bewust opzij. Ruim één op de vijf legt de telefoon af en toe aan de kant.

Bijna drie op de vier Nederlanders ergert zich aan het vele gebruik van de smartphone bij anderen, bijvoorbeeld bij zijn of haar partner of huisgenoot. Onder andere daarom zegt 19 procent van de ondervraagden dat er wel eens schermvrije avonden gepland worden, waarin alle digitale devices aan de kant gaan.

Maaltijd voor de buis

65 procent van de Nederlanders eet elke avond aan tafel en 23 procent eet af en toe voor de televisie. Ook is er een kleine groep (12 procent) die altijd hun maaltijd voor de buis opeet. Volgens Denise Bontje, mediaspecialist en adviseur mediaopvoeding, is het belang van eten aan tafel groot. Voor zowel kinderen en ouders, maar zeker ook voor mensen zonder kinderen. “Ik zie dat als een gemiste kans in ons drukke leven. Het avondeten is vaak het enige moment dat je nog met z’n allen bent”, vertelt Bontje.

“De televisie kan best even uit blijven en de smartphone hoeft niet perse op tafel”, vertelt Bontje. “Het kan een afleiding zijn van een gezellig moment en een goed gesprek. Zie het als een goede gewoonte en leer kinderen dit van jongs af aan.” Standaard eten voor de televisie raadt Bontje dan ook af. “Het is een vorm van gemak, maar je hebt minder contact met elkaar en er is geen ruimte voor gesprek. Het zorgt er ook voor dat je meer eet dan wanneer je aan tafel zou zitten, zonder afleiding.”

Gezellig moment creëren

In het weekend toch een keer met het bord op schoot op de bank ploffen voor de televisie? “Het moet ook zeker gewoon kunnen. Maar zie het als een soort guilty pleasure en zorg voor balans. Een maaltijd gaat niet alleen over eten, maar wat mij betreft ook over het creëren van een gezellig moment, samen bijpraten. Dat is zo belangrijk, even oprechte interesse voor je kind of partner.”

Gezinstherapeut Steven Pont: ‘Met je telefoon erbij maak je niet écht contact met je kind’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.