Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 1 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe help je een kind met rouwen?

Als je kind zijn of haar vader, moeder, broertje, zusje of ander persoon waar je kind veel om geeft verliest is dit hartverscheurend. Je wil je kind in zo’n heftige situatie steunen waar je kan, maar hoe kan je een kind precies helpen met rouwen? In dit artikel geeft kinderpsycholoog Laura Martínez advies.

Een baby, dreumes of peuter zal er misschien nog niet veel van merken als er iemand in of dichtbij het gezin doodgaat. Kleuters, kinderen in een basisschool leeftijd en pubers, des te meer. Het is dan ook erg belangrijk om je kind te steunen in deze moeilijke tijd en de tijd daarna.

Kind helpen met rouwen

Structuur en afleiding

“Als je kind middenin het rouwen zit, dan is het belangrijk om een vaste structuur aan te houden. Dit geeft je kind houvast en dan weet hij of zij waar het aan toe is. Zorg daarnaast voor veel afleiding en laat je kind veel spelen en dingen doen waar het blij van wordt. Dat helpt je kind uiteindelijk bij het verwerken”, aldus kinderpsycholoog Laura Martínez.

Troosten

“Niet is pijnlijker dan een kind dat rouwt en verdrietig is. Geef bij je kind aan dat het mag huilen wanneer hij of zij wil. Troost je kind en leg uit dat je de emoties snapt. Doordat je het verdriet erkent, zal het je kind helpen om de gevoelens te verwerken.”

Praat erover

“Het is belangrijk om over de situatie te praten. Wat is er precies aan de hand en wat is er gebeurd? Een kind voelt vaak wel aan wat er is, dus het is beter om hierover transparant te zijn. Luister naar je kind en geef antwoord op de vragen die hij of zij heeft. Je zal zien dat, hoe moeilijk de situatie ook is, dit je kind helpt.”

Betrek je kind

“Indien mogelijk, betrek dan je kind bij de uitvaart. Zoek samen de muziek, een gedicht of een mooie foto uit van degene die is overleden. Je zal zien dat je kind zich dan begrepen en betrokken voelt en dat kan weer helpen bij het rouwproces.”

Toekomst

“Kinderen rouwen niet in één keer. Soms lijkt het na een tijdje al beter te gaan met een kind, maar er kunnen in zijn of haar latere leven nog heel wat meer periodes van rouw komen. Het is daarom goed om je kind in de gaten te houden, want je weet niet hoe het rouwproces in de toekomst zal verlopen. Wel is het goed om er over te blijven praten en het niet weg te stoppen”, aldus kinderpsycholoog Martínez.

Heeft je kind vragen de dood? Het Klokhuis beantwoordt vanavond iedere vraag over afscheid nemen en rouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.