Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 21 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Heeft je kind vragen de dood? Het Klokhuis beantwoordt vanavond iedere vraag over afscheid nemen en rouwen

We zijn nóóit klaar voor de dood van een dierbare. We weten dat we er niet aan kunnen ontkomen, maar het blijft moeilijk om hier zonder brok in je keel over te praten. Het is voor veel ouders ook lastig om met hun kind over de dood te praten. Wat moet je vertellen als je kind wil weten wat er met je gebeurt als je sterft? De nieuwe vierdelige serie van Het Klokhuis helpt je met het beantwoorden van deze gevoelige vragen.

Het Klokhuis over doodgaan, afscheid nemen en rouwen

De eerste aflevering is vanavond (donderdag 21 januari 2021) om 18.40 uur op NPO Zapp te zien. De volgende afleveringen zie je een week later op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip.

Lees je dit later en heb je een aflevering gemist? Kijk de serie dan terug via de website van Het Klokhuis.

Wat is er te zien in deze serie over de dood en het afscheid?

In de vierdelige serie gaat presentatrice Eva Cleven op zoek naar antwoorden over de dood. Daarnaast gaat ze ook het gesprek aan met kinderen die een dierbare hebben verloren. Hoe voelde het om het lichaam te zien van iemand die is overleden? En hoe is het om een begrafenis of crematie mee te maken?

In de eerste aflevering wordt uitgezocht wat de dood inhoudt. Cleven bezoekt onder andere een mortuarium om uit te zoeken wat er in je lichaam gebeurt als je sterft. Ook besteedt aandacht aan de betekenis van de dood in de verschillende culturen.

De volgende twee afleveringen staan in het teken van het afscheid. Hierin beantwoorden ze vragen van kinderen en laten ze zien hoe een begrafenis of crematie in werking gaat.

In de vierde aflevering draait het om het rouwproces. Verschillende deskundigen geven tips aan de kinderen over hoe ze nou om kunnen gaan met rouwverwerking.

Laat kinderen hun gevoelens delen

Heeft je kind (onlangs) iemand verloren die hem of haar zeer dierbaar was? Dan kan het dat je kind het prettig vindt om zijn of haar gevoelens met andere kinderen te delen. Dit kan vanaf nu via een anoniem, virtueel briefje op website Sinds jij dood bent.

De kinderen kunnen elkaars briefjes lezen en op deze manier ervaren dat het niet vreemd is om verdrietig, boos of eenzaam te zijn. Dit draagt ook bij aan de rouwverwerking.

Er zijn al veel ontroerende briefjes gedeeld, zoals: sinds jij dood bent… ‘voel ik een dreun in mijn buik als ik aan je denk’, ‘kan ik niet meer slapen’ en ‘ben ik niet meer zo blij’.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.