Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gedrag 28 dec 2020

Onderzoek wijst uit: tienervriendschappen zijn héél belangrijk voor de toekomst van je kind

Iedere moeder wil dat haar kinderen gelukkig worden. Op het gebied van werk, vriendschap én liefde. We proberen onze kinderen de juiste normen en waarden mee te brengen en hen voor te bereiden op het sociale leven. Hoewel het leven ons geen handleiding biedt om gelukkig te worden in de liefde, blijken vriendschappen in onze tienerjaren hier een grote invloed op te hebben.

Misschien herken je het zelf ook wel, de vriendschappen uit jouw tienerjaren die grote indruk op je hebben achtergelaten. Maar nu is ook uit onderzoek gebleken dat deze tienervriendschappen heel belangrijk zijn voor de ontwikkeling en toekomst van je kind.

Romantische relaties

Amerikaanse onderzoekers volgden de afgelopen jaren 165 tiener vanaf hun 13e jaar tot hun 30e levensjaar. De tieners vertegenwoordigden een gevarieerde mix van verschillende woonsituaties, raciale groepen, sociale niveaus en economische klassen.

Om de 11 jaar werden de participanten gevraagd hoe hun vriendschappelijke relaties verliepen. In de loop der jaren werd er ook ingehaakt op romantische relaties. Wat resulteerde tot de conclusie dat tieners met een goed lopende sociale ontwikkeling een grotere kans hebben op succesvolle romantische relaties.

Onmisbare ingrediënten

Volgens de hoofdauteur van de studie ligt dit aan het feit dat vriendschappen met leeftijdsgenoten (van hetzelfde geslacht) ons belangrijke vaardigheden meegeven. Denk hierbij aan stabiliteit, assertiviteit, intimiteit en sociale skills.

De opvallendste indicatoren waren toch wel het vermogen om hechte vriendschappen aan te gaan én effectief omgaan met verschillen tussen 2 personen. Deze ingrediënten zijn niet alleen onmisbaar in hechte vriendschappen, maar ook in volwassen romantische relaties.

Al met al zijn vriendschappen de perfecte manier voor tieners om zich voor te bereiden op intieme relaties. Als ouder zijnde is het daarom erg belangrijke om – gezonde – vriendschappen te stimuleren.

Lees ook:

Dit is waarom een kind baat heeft bij het hebben van een beste vriend of beste vriendin

Wat als jij een vriendje van je kind niet leuk vindt? Zo ga je ermee om

Voor het leven! 5 x prachtige kinderboeken over vriendschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: tienervriendschappen zijn héél belangrijk voor de toekomst van je kind
Sluiten