Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Eten en Voeding 9 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Een ongezonde traktatie op school? ‘In onze tijd trakteerden we allemaal chips’

Het is weer zo ver: je kind is jarig! Superleuk uiteraard, maar nu heerst de vraag wat je kind gaat trakteren op school. Doe je een gezonde traktatie of een ongezonde? Wij waren benieuwd waar jullie voor kiezen.

Op sommige scholen zijn bepaalde regels als het gaat om traktaties, bij andere scholen is iedereen vrij om te doen wat ze willen. De ene ouder knutselt last minute nog iets in elkaar, de ander staat uren in de keuken.

Gezonde of ongezonde traktatie

Uiteraard heeft elke ouder hier een mening over. De één vindt het belangrijk dat een traktatie gezond is en weinig suiker bevat, de ander vindt dat een ongezonde traktatie best kan. Wij vroegen aan onze lezers of zij een ongezonde traktatie op school prima vinden. En de meningen zijn erover verdeeld.

“Ja natuurlijk mag een traktatie ongezond zijn. Als je kind normaal niet snoept, moet een ongezonde traktatie kunnen”, vertelt Feikje. “Als er twintig kinderen in de klas zitten, komt dat twintig keer per jaar voor. Waar hebben we het over?” Ook Joyce is het daarmee eens: “Je kind is één keer in het jaar jarig. Ik zou niet weten waarom het dan niet iets ongezonds mag zijn.”

Minder druk

Michael vindt dat er niet teveel druk op de traktaties moet worden gelegd. “Je bent maar één keer per jaar jarig, dan moet je toch kunnen trakteren op iets dat niet de ‘standaard’ is? Ik kan me niet voorstellen dat een kind er lol aan heeft om op komkommertjes en tomaatjes te trakteren.” Amanda begrijpt de druk eromheen ook niet helemaal: “Ik ben 36. In onze tijd trakteerden we geloof ik allemaal chips.”

Jolanda vindt het niet erg als een school regels opstelt, zolang het maar met mate is. “Er zit verschil tussen traktaties, de één is ongezonder dan de ander. De school mag van mij heus wel wat regels stellen, maar met mate. Mijn zoontje is nog maar 3 jaar, dus met schooltraktaties heb ik nog niet veel ervaring, maar ik probeer thuis ook niet veel snoepgoed te hebben voor mijn zoon. Als we ergens zijn voor een verjaardag, dan mag hij heus wel snoepen.”

Gezonde traktaties

Ook Mirjam vindt gezonde traktaties niet zo’n gek idee. “Gezond is altijd goed, maar ik zie liever dat de focus ligt op het tussendoortje of 10 uurtje. Daar kan je dagelijks winst mee behalen en bewust wording creëren.” Pieter is het daar helemaal mee eens: “Wij eten thuis alleen maar gezond, sowieso geen frisdranken, suikerhoudende drankjes etc. Ook eten we veel groenten en rauwkost tussendoor. Die ene keer dat ons kind jarig is, mag hij het zelf bepalen.”

“Zowel als moeder als juf is mijn voorkeur gezond”, vertelt Claudia. “Er zijn zoveel leuke, fleurige gezonde traktaties te maken, die ook heerlijk zijn. In de klas is bijna elke week wel iemand jarig, dan wordt er gemiddeld toch wel veel gesnoept. We zetten het aan het begin van elk jaar weer in de nieuwsbrief, maar geen kip die zich eraan houdt, helaas. Natuurlijk snap ik dat kinderen iets lekkers willen, maar dan trakteer je iets zoets toch gewoon voor je familie, als je je verjaardag thuis viert?”

Met mate

Het ligt er ook aan hoe je de term ‘gezond’ opvat. “Gezond eten is dat je alles gewoon kan eten, zolang het maar met mate is”, vertelt Renate. “Dus snoep of chips omdat er iemand jarig is, is ook gewoon gezond en dus prima.” Lisanne is het daar helemaal mee eens: “Inderdaad, wij leren onze kinderen ook dat je best snoep of iets dergelijks mag, als je ook maar genoeg groente en fruit eet.”

Kortom: de meningen zijn erover verdeeld. Uiteraard is het iedereen zijn eigen keus en ligt het er ook aan of de school regels heeft opgesteld. Er is dus ook geen goed of fout en wat minder druk op de traktaties kan ook geen kwaad, dat scheelt weer een beetje stress in de keuken. En dat kunnen we allemaal wel gebruiken.

Is je kind jarig? Dit zijn 8 originele traktaties!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.