Sanne Verweij
Sanne Verweij Opvoedstijlen 22 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

De meest effectieve opvoedmethode voor het opvoeden van gelukkige kinderen

De volgende opvoedmethode is erg efficiënt, maar niet heel populair. Ouders zien hun lievelingetjes namelijk liever niet ongelukkig. Toch is dat dus een effectieve manier van opvoeden: je kind toestaan zich eens een keer niet blij te voelen.

Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt als je je kind juist wil opvoeden om de gelukkigste ter wereld te worden. Toch vertelt kinderpsycholoog Tovah Klein aan CNBC Make It dat dit werkt.

Gelukkig zijn

Klein snapt het gevoel van ouders helemaal, dit klinkt in eerste instantie als een gekke opvoedmethode: “We denken allemaal dat de manier om onze kinderen gelukkig op te voeden, is door ze ook echt gelukkig te maken. Maar in werkelijkheid weten kinderen al hoe ze gelukkig moeten zijn en hoe ze het geluk kunnen vinden. Geluk is alleen niet altijd een blijvend gevoel.”

Overstuur

Als een kind overstuur of verdrietig is, willen ouders hun kinderen zo snel mogelijk opvrolijken. Samen iets leuks doen of een koekje ter troost geven, moet het probleem oplossen. Er is niks mis met de lieve gebaren die je maakt om je kind op te vrolijken, vindt Klein, maar daardoor kom je meestal niet tot de bron van het probleem.

Dit is nog beter te zien als het probleem waardoor je kind overstuur is geworden, erg onbenullig lijkt. Dit kan boos of verdrietig zijn nadat je kind zijn favoriete serie niet mocht kijken of omdat je het verkeerde merk snoep hebt gekocht. Hoe je kind vervolgens reageert is volgens hem heel normaal. Terwijl kinderen juist moeten leren hoe ze met die negatieve gevoelens moeten omgaan, want anders dan geluk weten ze dat niet van zichzelf.

Dit kan je als ouder doen

Je kunt je kind vragen eens diep adem te halen en te proberen zijn emoties onder woorden te brengen. Of je kunt de gevoelens van je kind erkennen, zelfs als jij je bij je eigen standpunt moet houden. Dan kun je zoiets zeggen als: ‘Ik wilde dat we dat konden doen, maar dat kan nu niet.’

Gevoelens

Klein: “Kracht komt uit het feit dat je kind met intense gevoelens, zoals woede, kan omgaan en nog steeds weet dat zijn ouders van hem houden en dat hij niet gelijk gestraft zal worden. Het belangrijkst is om te begrijpen dat de negatieve emoties van je kind weer voorbij gaan (behalve als hij last heeft van grote trauma’s). Als de rest van zijn leven ‘in orde’ is, zal hij gelukkig zijn.”

Weestand opbouwen

Onderzoek toont dat kinderen die weten hoe ze met negatieve gevoelens moeten omgaan, de weerstand ontwikkelen die ze nodig zullen hebben als ze volwassenen zijn. Daarentegen kan een angst voor negatieve gevoelens leiden tot gedragsproblemen op lange termijn. Kinderen kunnen zich schamen voor de gevoelens en gedachten die ze hebben en aan zichzelf gaan twijfelen: ‘Ik ben boos, dus dan moet ik wel slecht zijn. Er is iets mis met mij.’

Daarom is het voor ouders belangrijk, hoe moeilijk ook, om hun kinderen met deze opvoedmethode ook lastige gevoelens te laten ervaren. Uiteindelijk zal het ze allemaal ten goede komen.

3 dingen die ouders kunnen doen om gelukkige kinderen te krijgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.