Redactie
Redactie Voeding en eten 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Ontbijten met een banaan? Doe het niet!

Ontbijt jij ’s ochtends weleens met een lekker banaantje? Niets mis mee, zou je denken. Maar: bananen zijn eigenlijk één van de slechtste dingen die je kunt eten als ontbijt. En waarom? Het zijn eigenlijk grote suikerbommen.

Dit zegt dr. Daryl Gioffre, bedenker van het AlkaMind dieet.

Niet de beste optie

Natuurlijk zijn bananen hartstikke gezond: ze zijn rijk aan kalium, vezels en magnesium. Maar dat is maar één kant van het verhaal, zegt dr. Gioffre. “Bananen lijken de perfecte optie om ’s ochtends even snel te eten”, vertelt hij. “Maar als je er beter naar kijkt, kom je erachter dat alléén een banaan eten als ontbijt niet de beste optie is. Dit komt omdat ze bestaan uit 25 procent suiker.”

Weg gezonde voordelen

En wanneer je dus alléén een banaan eet, gaan de gezonde voordelen van de banaan verloren. Je krijgt veel sneller weer honger, de banaan gaat gisten in je maag waardoor je metabolisme wordt verstoord én je stoelgang minder goed verloopt.

Honger en moe

“Een banaan geeft je in eerste instantie een flinke boost”, legt dr. Gioffre uit. “Maar als snel zal je weer honger krijgen en je moe voelen.” De dieet-expert noemt bananen ‘snoep van de natuur’. Eet dus nooit alleen een banaan of eentje direct na de maaltijd, adviseert dr. Gioffre. Volgens hem leidt dit onder andere tot vreetbuien, vermoeidheid en gewichtstoename.

Evenwichtig ontbijt

Moeten we de bananen dan nu maar links laten liggen? Nee, zegt de dieet-expert. “Je kunt heus nog wel bananen eten, maar combineer het fruit dan met iets waar gezonde vetten en kruiden in zitten. Dit moet de zuren neutraliseren, het metabolisme vertragen en een piek in de bloedsuikerspiegel voorkomen.

De favorieten van dr. Gioffre zijn onder andere: rauwe amandelen, kokosnootboter, hennep en kaneel. “Bananen zijn zuur, dus moet je het zuur neutraliseren om de voordelen – kalium, vezels en magnesium – te blijven houden.” Een evenwichtig ontbijt dus, die ervoor zorgt dat je voldoende energie hebt én geen honger tot aan de lunch.

Bron: Byrdie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.