Lise Steegmans
Lise Steegmans Puber 19 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

Dit is waarom je van je huis de ontmoetingsplek voor pubers wil maken

Een puber in huis kan een flinke uitdaging zijn. Dan zit je niet te wachten op nóg meer pubers in huis, je bent juist blij als je het huis even voor jezelf hebt. Maar wat doe je als de puber des huizes graag zijn of haar vrienden thuis uitnodigt om te chillen? Sommige ouders vinden het helemaal niets, andere ouders vinden het geweldig als hun huis de ontmoetingsplaats voor pubers is.

Je huis als hangplek voor de vrienden van je puberkind. Sommige ouders zweren erbij.

Bij Tanja is het feest

Vroeger, toen ik nog een puber was, woonde ik in de straat bij Tanja. Tanja was van dezelfde leeftijd als mijn moeder en Tanja had een zoon, Ricky, van mijn leeftijd. Bij Tanja stond de oprit altijd vol met fietsen en scooters, iedere dag weer. Die fietsen en scooters waren van de vrienden van Ricky, die de deur plat liepen bij Tanja. Van na school tot ‘s avonds laat, de deur van Tanja stond altijd open voor de vrienden van haar zoon. Ook ik wipte wel vaker even binnen, want bij Tanja en Ricky was het te doen. Dáár was het altijd gezellig.

Mijn eigen moeder begreep dat niet, waarom Tanja toch haar woonkamer opofferde aan de vriendengroep van Ricky. Want nooit had Tanja eens de lekkere luie bank voor zichzelf, altijd offerde ze haar plekje op aan Ricky en zijn vrienden. Altijd stond Tanja in de keuken om hapjes te maken, het maakte haar niet uit hoe laat het was. De vuile vaat? Ah joh, die ruimde Tanja wel op. Zo groeide Tanja’s huis uit tot de hangplek van Ricky’s vriendengroep, de ontmoetingsplek een stel pubers, liefkozend ook wel de bende van ellende.

Je huis als ontmoetingsplaats voor pubers

Toen ik onlangs een weekend bij mijn ouders was, kwam ik Tanja tegen. We haalden herinneringen op aan die tijd en ik vroeg haar waarom ze haar huis zo graag ter beschikking stelde aan de vriendengroep van Ricky. Het was voor haar belangrijk, vertelt ze me, om drie redenen.

‘Ik leerde de vrienden van mijn zoon goed kennen’

“Een aantal vriendjes van Ricky kende ik nog van zijn basisschool. Maar ik hoorde ook een hoop nieuwe namen. ‘Wie is Jayden ook alweer, is hij de zoon van die accountant?’ vroeg ik dan aan Ricky. Dat vond Ricky irritant en ik raakte het overzicht kwijt. Zoveel nieuwe namen. Bovendien vond ik het wennen dat je als ouder niet meer exact weet met wie je kind omgaat.

Door mijn huis open te stellen, leerde ik vrienden van Ricky alsnog kennen. Dat vond ik een fijn gevoel. Het bracht me bovendien een stuk dichterbij de belevingswereld van mijn zoon.”

‘Ik hoefde me geen zorgen te maken over wat ze uitspookten’

“Nog een reden dat ik mijn huis openstelde als de hangplek, ahum, ik bedoel ontmoetingsplek voor een stel pubers, was omdat ik ze op deze manier met een schuin oog in de gaten kon houden. Ik had liever dat ze in mijn woonkamer keetten, dan dat ik me continu zou afvragen op welk pleintje ze hangen en wat ze daar zouden doen. Oké, ik betaalde me blauw aan pizza en ik ben ik weet niet hoe vaak in de auto gesprongen om vriendjes op te halen, maar ik deed het met plezier.”

‘Ik creëerde een happy home’

“Ik kan me echt voorstellen dat niet iedereen zit te wachten op een groep luidruchtige pubers in huis. Maar ik hield van het gekeet en de lol van Ricky en zijn vrienden. Het bracht wat leven in de brouwerij. Anders is het huis ook maar zo stil. Nu kon ik de belevingswereld van een puber nog een beetje bijbenen. Ik was op de hoogte van de sportuitslagen, wist welke leraar favoriet was en ik begreep zelfs hun straattaal. Ik heb altijd zoiets gehad van: ‘Er komt een moment dat Ricky uit huis gaat, geniet er nou maar van.’

Handig! Een truc om te praten met je puber als ‘ie niet wil praten

Wat ook meespeelde: een paar vriendjes van Ricky had geen stabiele thuissituatie. Zo was er Kenny, een schat van een jongen met gevatte humor. Zijn ouders lagen in een venijnige scheiding en je merkte aan alles: Kenny was boos. Dankzij Ricky had Kenny alsnog een warme, gezellige plek om zijn vrienden te ontmoeten. Als mijn huis er niet was geweest, dan was Kenny – samen met Ricky – op straat gaan hangen. Wat had hij dan gedaan met zijn woede…?”

Tips om van je huis een chillplek te maken

Je huis opofferen aan de vriendengroep van je puberende kind, het is nogal wat. Gelukkig heeft Tanja ook tips om van je huis een ontmoetingsplaats voor pubers te maken.

Geef ze een aangewezen plek

“Bij ons thuis was het voor iedereen duidelijk: de woonkamer en tuin waren de plek waar ze mochten hangen. De keuken en de bovenverdieping, maar ook de oprit waren verboden terrein.”

Voorzie in activiteiten

“Toen ik besefte dat mijn huis voorlopig het vaste honk van deze vriendengroep zou blijven, ben ik maar all in gegaan. Ik kocht een pingpongtafel voor in de tuin, een PlayStation en een Xbox voor in de woonkamer. Tja, ook als het regende moesten ze iets te doen hebben. Ik kan je zeggen: daar hebben Ricky en zijn vrienden veel plezier aan beleefd, het waren de investeringen dubbel en dwars waard.”

Ontvang ze met gematigde open armen

“Alle vrienden van Ricky wisten dat ik blij was om hen te zien, ook al zag ik ze iedere dag van de week. Ik toonde interesse, gaf complimentjes, maar ik trok me ook geregeld terug. Mijn tip aan andere ouders zou zijn: stel niet teveel vragen. Je hoeft niet alles te weten.”

Serveer wat snacks

“Deze hoef ik niet uit te leggen toch?”

Let niet op de rommel

“Juist omdat ik mijn huis ter beschikking stelde, gingen Ricky’s vrienden respectvol om met onze spullen. Natuurlijk, er waren altijd wel sporen van chaos – kruimels, lege glazen, snoepverpakkingen – te vinden. Maar dat overleef je wel. Dat zijn niet de details waar je op wil letten.”

Een ontmoetingsplaats voor pubers in je woonkamer is een ding. Maar hoe ga je om met een blowende puber in huis? Het beste advies lees je hier.

Rianne: ‘Ik betrapte mijn dochter (15) die stiekem een groot feest bleek te geven in ons huis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.