Julia van Buuren
Julia van Buuren Ouderschap 5 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Wil jouw kind de nieuwe Monica Geuze worden? Hier moet je op letten

Influencer Monica Geuze (29 jaar) is populairder dan ooit en verdient zo’n 30.000 euro per gesponsord bericht. Veel kinderen kijken naar haar op en het is dan ook niet gek dat zij later in haar voetsporen willen treden. Want als influencer online geld verdienen met wat foto’s maken is makkelijk verdient, toch?

In Engeland staat het beroep influencer op de derde plek als het op de populairste beroepen onder jongeren aankomt, meldt marketingbureau AWIN. En in Amerika droomt volgens technologiebedrijf Morning Consult, 54 procent van de jongeren ervan om influencer te worden.

Veel minderjarige influencers

In Nederland zijn er veel kinderen die zichzelf influencer mogen noemen, in 2020 ging het al om 200 minderjarigen. Zo zijn Quenisha (8 jaar) en Senna Bellod (17 jaar) al jaren actief en succesvol. Ze verdienen geld met campagnes op Instagram of video’s op Youtube of TikTok.

Wil jouw kind zijn of haar droom om influencer te worden ook achterna gaan? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je als ouder alert op moet zijn.

Influencer zijn is hard werken

Jongeren denken vaak dat het makkelijk is om influencer te zijn; weinig werken, gratis spullen krijgen en snel rijk worden. Toch laten verschillende influencers, waaronder Jade Anna (19 jaar), weten dat er veel meer tijd in gaat zitten dan je denkt. “In bed lig ik te malen over wat ik morgen moet posten. Mijn hoofd staat altijd aan en ik werk mentaal hard”, benoemt zij in een eerder interview.

Jongerenexpert Nina Hoek van Dijke beaamt dat er veel bij komt kijken. “Campagnes, fotograferen, editten, creativiteit… het hoort er allemaal bij”, vertelt . Zeker wanneer je kind nog jong is zal dit zwaar tegen kunnen vallen.

Genoeg vrije tijd

Waar andere kinderen afspreken met leeftijdsgenoten of bezig zijn met hun hobby’s, is jouw kind als influencer vaak aan het werk. Het is belangrijk om genoeg vrije tijd in te plannen zodat jouw kind ook nog kan ontspannen. Ook al is influencen zijn of haar werk, er zijn momenten dat je kind online even niet aanwezig hoeft te zijn.

Veiligheid waarborgen

Het is als jongere helemaal niet gek om een bijbaantje te hebben. Maar influencen is, wanneer het op regelgeving aankomt, vaak nog een grijs gebied. De regels zijn hier namelijk nog niet helemaal op aangepast en het kan dus zijn dat je kind druk ervaart van adviseurs of adverteerders.

Ook (anonieme) haatberichten kunnen beïnvloeden of je kind zich onrustig of onveilig voelt. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken pleit niet voor niks voor nieuwe regels omtrent kinderarbeid, waarbij ook digitale werkzaamheden worden meegerekend. Tot die tijd is het goed om als ouders een oogje in het zeil te houden.

Het algoritme bepaalt

Daarnaast is het goed om te beseffen dat het algoritme uiteindelijk bepaalt of een account populair is of niet. Dit zorgt ervoor dat je kind het ene moment online geliefd kan zijn en het volgende moment weer niet. Mogelijk beïnvloed dit jouw kind, en zijn of haar mentale gezondheid.

Weet wat echt is en wat niet

Door veel tijd online te spenderen, kan je kind een vertekent beeld van de wereld krijgen. Het is daarom belangrijk om altijd te benadrukken dat de vele likes en volgers leuk zijn, maar dat de mensen om je heen echt om je geven en belangrijk zijn.

Kidfluencers schattig of zielig? ‘Beelden zullen altijd gevonden blijven worden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.