Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 1 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Josien: ‘De maag van mijn dochter (14) moest leeggepompt worden tijdens een schoolreisje’

Voor kinderen is het leuk om op schoolreisje te gaan. De dochter van Josien keek er al weken naar uit, maar dat ze haar terug zou zien in het ziekenhuis dát had Josien niet verwacht. “Ik werd door haar mentor gebeld met de mededeling dat ze erg veel alcohol op had en dat ze in met de ambulance op weg naar het ziekenhuis was”.

“Mijn dochter Lisa is een echte puber. Het is een slimme en leuke meid, die zich helaas nu al meer dan een jaar weinig van de regels van mijn man en mij aantrekt. Zo hebben we het afgelopen jaar al een paar keer ruzie gehad omdat ze weer eens te laat was thuisgekomen of zich niet aan onze andere regels hield. Toch was het telkens vrij onschuldig. Tot de dag van haar schoolreisje.

Attractiepark

Op de dag van haar schoolreisje, zette ik Lisa in de ochtend af bij school. Ze had een lunch mee, een grote fles water en een zak van haar lievelingssnoep. Ze zou samen met een aantal klassen van haar school naar een attractiepark in de buurt gaan. Voordat ze de bus instapte wenste ik haar veel plezier in de achtbanen. Van jongs af aan kon ze daar intens van genieten. Wist ik veel dat ze die dag hele andere plannen had.

Rond 15.00 uur werd ik door de mentor van Lisa gebeld. Hij vertelde mij dat ze erg veel alcohol op had en met de ambulance op weg was naar het ziekenhuis. Hij reed er in zijn auto achteraan. Toevallig reed ik net van mijn werk naar huis en reed ik er direct naartoe. Toen Lisa binnen werd gebracht stond ik haar al op te wachten. Er werd direct besloten om haar maag leeg te pompen. Ze werd meegenomen en ik bleef vol spanning wachten. Niet lang daarna kwamen mijn man en de mentor van Lisa binnen gerend.

Stabiele toestand

Kort nadat de maag van Lisa was leeggepompt hoorden we dat ze stabiel was. Wel werd ze nog in slaap gehouden. We hoorden van de arts dat ze veel teveel alcohol had gedronken. Mijn man en ik waren enorm geschrokken, want hoe kon ze als kind van veertien nu aan alcohol komen? Van ons had ze het in ieder geval niet, want wij hebben geen alcohol in huis.

Toen Lisa bij was gekomen bood ze direct haar excuses aan. Ze vertelde hoe enorm veel spijt ze had. Ze legde uit dat ze graag bij de populaire kinderen van haar klas wilde horen. De grote fles water die ze in de ochtend in haar tas had gedaan bleek helemaal geen water te zijn, maar wodka. De broer van een klasgenootje had dat voor haar gehaald. Ze hadden met een paar mensen afgesproken om tijdens het schoolreisje te gaan experimenteren met alcohol.

Lisa had ooit één slokje bier van haar oom gedronken, maar verder had zij nog nooit alcohol op. Daar was ze natuurlijk ook nog veel te jong voor. Ik vond het erg om te horen dat ze tijdens het schoolreisje gingen experimenteren. Zo vertelde ze dat ze wodka, gin, tequila en sambuca op had. Ze dronken het puur uit de fles of mixten het met cola of sinas.

School

De mentor en de directeur van de middelbare school van Lisa waren, net zoals wij, erg geschrokken. Samen met mijn man ben ik meerdere keren op school geweest om te praten met de directeur en met de mentor van Lisa. Ook is er meerdere keren uitvoerig met de klas en de ouders van de klasgenoten gesproken. Hopelijk heeft de school ervan geleerd en doen ze bij een volgend schoolreisje vooraf een tasseninspectie. Je weet het immers nooit met pubers.

Lisa is sinds haar ziekenhuisopname erg veranderd. In positieve zin. Ze is niet meer zo dwars en lijkt zich echt te beseffen hoe gevaarlijk haar actie was. Zelf zegt ze dat ze nooit meer alcohol wil drinken en vertelt minimaal één keer in de week, dat ze haar lesje heeft geleerd. Ik hoop dat ze daar over een tijdje nog zo over denkt. We gaan het zien.”

Festivals, feesten, pubers en (geen) alcohol

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.