Redactie
Redactie Opvoeden 25 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Met deze gewoontes voed je een vriendelijk kind op

Elke ouder wil graag dat zijn kind opgroeit tot een zelfstandige, positieve, sterk in het leven staande volwassene, nietwaar? Want het leven is niet altijd leuk en makkelijk en tegen de tijd dat jij je kind los moet laten, het de wijde wereld in trekt, wil je dat hij voor zichzelf kan zorgen en de juiste beslissingen maakt. Bovenal willen we een ‘vriendelijk kind’.

Want al deze bovenstaande eigenschappen vallen in het niet, als je kind niet vriendelijk is tegen anderen. Zonder vriendelijkheid kom je niet ver in het leven.

6 belangrijke gewoontes waardoor jij een vriendelijk kind opvoedt

Hierbij een aantal gewoontes om jezelf aan te leren waardoor je een vriendelijk kind opvoedt.

1. Geef het goede voorbeeld

Uiteindelijk leert je kind vooral van hoe jullie als ouders met elkaar en de kinderen omgaan. Maar ook van hoe je omgaat met de pakketbezorger, de bakker, de buschauffeur en tandarts. Door vriendelijk en open met elkaar om te gaan thuis en met anderen, zal je kind dit automatisch spiegelen. Het wordt hem als het ware voorgedaan en hij doet het na.

2. Wees vriendelijk, maar geef je grenzen aan

Geef op een vriendelijke manier aan wat wel en niet kan, maar wees wel duidelijk en consequent. Zo leert je kind niet alleen dat je met vriendelijkheid dingen kan bereiken, maar leert het ook grenzen te bewaken.

3. Stimuleer je kindje ook aan anderen te denken

Dit doe je door zelfs iets voor een ander te doen en bij je kind te benoemen wat je doet, waarom je dat doet en wat het met de ander doet. Leer hem aan andere kinderen te vragen wat zij leuk vinden om samen te doen en leer hem andere kinderen te helpen als iets ze niet lukt. Deels zit deze eigenschap al in het kind zelf, vaak kan je dit gedrag ook stimuleren. Vraag je kindje ook eens om hulp en laat hem blijken dat je het heel fijn vindt als hij je geholpen heeft. Zo leert hij om anderen blij te maken door iets voor een ander te doen.

4. Leer je kind van zichzelf houden

Leer je kindje niet alleen om vriendelijk te zijn voor anderen, maar ook voor zichzelf. Dit doe je door hem uit te leggen dat zijn lichaam van hem is, dat hij er zelf goed voor moet zorgen. Dus: tandjes poetsen, wassen, maar ook grenzen aangeven. Stimuleer positieve gedachtes over zichzelf, laat hem trots zijn op zichzelf.

5. Erken zijn gevoelens

Door de gevoelens van je kind te erkennen en hem ze te laten herkennen en ermee om leren gaan, zal hij zelf ook empathisch in het leven gaan staan. Wat zich al snel zal uiten in vriendelijkheid, maar ook in respect voor andere mensen, dieren en ook de aarde.

6. Doe af en toe iets voor een ander

Samen met je kind iets voor een ander doen is waardevol voor jullie band en voor de opvoeding van je mini. Het is belangrijk voor hem om te zien dat niet iedereen het makkelijk heeft, ook in Nederland niet. Maak bijvoorbeeld kindjes waarvan de ouders niet zoveel te besteden hebben blij met gebruikt, maar goed speelgoed.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Washingtonpost.com

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.