Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 1 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de meest vreemde opvoedingsadviezen van de vorige eeuw

Het maakt niet uit of je nu in 2021 of in de jaren 20 leeft: (ongevraagde) opvoedingsadviezen zijn van alle tijden. En soms komen er adviezen voorbij die je wenkbrauwen flink doen fronsen…

Wat dacht je van deze ‘wijze raad’ uit de vorige eeuw?

11 opmerkelijke opvoedingsadviezen uit het verleden

1. Badderen in…

Hoe verzorg je het zijdezachte, maar kwetsbare huidje van een kind? Nou, in 1910 deden ze dit door hem of haar in een badje met varkensvet te wassen. Brrrr!

2. Niet links, maar rechts

Linkshandigheid werd in 1920 niet getolereerd. Dit moest zo snel mogelijk worden afgeleerd. Als een kind met zijn of haar linkerhand pende, kreeg hij of zij een pijnlijke brace om deze hand.

3. Happy meal?

Ben je boos? Geef je kind dan géén borstvoeding. Als je dit wel doet, kan je kind last krijgen van heftige buikkrampjes. Nou ja, dat werd ruim 100 jaar geleden aan moeders verteld…

4. Geen gekroel

Krijg je geen genoeg van de knuffels van je kind? Dan is het maar goed dat je niet in 1920 leeft. In de jaren 20 kregen ouders het advies om hun kroost niet te knuffelen en kussen, anders zou je verwende kinderen krijgen.

5. Een frisse neus halen

In de jaren 30 verkondigden experts dat kinderen eigenlijk de hele dag buiten moesten zijn. Dit was voor gezinnen zonder tuin of balkon lastig, maar de ijzeren raamkooi was hier de ‘ideale oplossing’ voor. Daar krijg je toch meteen de kriebels van?

https://www.jmouders.nl/opvoedgewoontes-buitenland/

6. Jong geleerd is oud gedaan

Je kunt blijkbaar niet vroeg genoeg beginnen… In 1932 gaf de Amerikaanse regering het advies om metéén na de geboorte van je kind te beginnen met zindelijkheidstraining.

7. Wat schaft de pot?

Tegenwoordig krijgen kinderen avocado of zoete aardappel op hun bordje, maar in 1940 werd er meestal een leversoepje geserveerd. Dit culinaire hoogstandje was goed voor baby’s vanaf drie maanden.

8. Geef gewoon een gil

Ben je voor de komst van je kleine druk bezig geweest met het babyproofen van het huis? Als je dit in de jaren 50 had gedaan, was je uitgemaakt voor luiwammes. Moest je kind ergens vanaf blijven? Dan kon je ook gewoon schreeuwen.

9. Huilen als sport

In 1950 werd ouders verteld dat een flinke huilbui goed was voor de ontwikkeling van de kleine longen. Het was dan ook verstandig om je kind even lekker te laten snikken.

10. Aan huis gekluisterd

Naast opvoedingsadviezen, waren er natuurlijk ook zwangerschapsadviezen. De zwangere vrouwen in 1930 mochten alleen gebruikmaken van de benenwagen. Op een andere manier reizen zat er voor hen eigenlijk niet in – zelfs een autoritje was te gevaarlijk.

111. Houd je koppie erbij

In 1910 deden moms-to-be hun uiterste best om niet na te denken over lelijke dingen, want daar zou de baby in hun buik niet fraaier van worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.