Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoedadviezen 28 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Mijn zoon valt op jongens, maar hoe geef ik hem dan (als hetero) goede seksuele voorlichting?’

antwoordAls ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: seksuele voorlichting geven aan een homoseksueel kind.

De vraag

‘Mijn zoon is dertien en valt op jongens. Dat weten we al sinds een jaar, want toen kwam hij uit de kast. Wij hebben er natuurlijk totaal geen problemen mee dat hij homoseksueel is en zijn juist heel blij dat hij het ons heeft vertelt. Maar nu een tijdje later begon ik mij af te vragen hoe ik hem goede seksuele voorlichting kan geven, ik weet immers weinig van seks tussen twee mannen. Hoe kan ik hem als hetero zijnde nu goed voorbereiden op wat hem te wachten staat?’

Wat kan je doen als je merkt dat je kind homoseksueel is?

Advies van de redactie

Wat fijn voor je zoon dat hij zich zo vrij en gewaardeerd voelt om te zijn wie hij is, dat hij op deze jonge leeftijd al zo openlijk durft te vertellen dat hij homo is. Een teken dat jullie hem hebben laten voelen dat je mag zijn wie je bent en dat homo-zijn door jullie helemaal geaccepteerd wordt. Een heel goeie basis voor hem om met alle andere reacties en meningen om te gaan.

In wezen is het praten over zaken als goed beschermd vrijen niet anders dan wanneer hij op vrouwen zou vallen. Het zou bovendien goed kunnen dat hij al heel goed op de hoogte is van de mogelijke risico’s van vrijen met twee mannen. Hoe dan ook zullen jullie daar met hem over moeten praten om hem goed voor te bereiden op eventuele eerste ervaringen. Grappig dat jullie heel open met hem hebben gepraat over zijn geaardheid, maar het nu zoveel moeilijker lijkt dit aan te kaarten .

Seksuele voorlichting: gewoon doen!

Ons advies: gewoon doen! Doe er niet te ingewikkeld en spannend over, dat maakt erover praten alleen maar lastiger. Pubers hebben er op die manier meestal geen zin in. Opper gewoon eens of hij erover nagedacht heeft en dat je helemaal niet weet of het al aan de orde zal zijn of is, maar dat je als moeder toch altijd even dit soort dingen aan je kind moet meegeven. Door te informeren hoe hij erover denkt en of hij nagedacht heeft over mogelijke bescherming, ontdek je vanzelf wat hij weet en hoe hij ermee bezig is. Mocht je het gevoel hebben dat hij nog onvoldoende weet welke risico’s er zijn, laat hem dat dan duidelijk weten.

Houdt het hem al bezig, dan zou je kunnen vragen of hij – als het zover is – zelf condooms durft te kopen of dat jij ze voor de zekerheid zal kopen zodat hij ze heeft voor het moment dat het nodig is. Hoe lastig het ook is als ouder om deze gesprekken aan te gaan en hoe afwerend een puber vaak ook reageert, het is echt nodig om het op tijd te doen. Ook hiervoor geldt: hoe opener en relaxter jullie erover zijn, hoe meer hij dat waarschijnlijk ook is.

https://www.jmouders.nl/6-films-over-homoseksueel-ouderschap-die-iedereen-zou-moeten-zien/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.