Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 26 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Otis (13) stak vuurwerk aan in het gymlokaal: ‘Er hadden gewonden kunnen vallen’

Kinderen en kattenkwaad: een onmisbare combinatie. Geintjes horen er op zijn tijd bij, maar Otis (13) gaat wel heel ver wanneer hij vuurwerk afsteekt in het gymlokaal. “Ik ben blij dat er geen gewonden zijn gevallen” laat vader Luuk (44) weten.

“Otis is met zijn dertien jaar erg volwassen voor zijn leeftijd. Hij voetbalt op hoog niveau en traint hard. Normaliter is hij een goede leerling, en maakt na schooltijd braaf zijn huiswerk. Ook hoef ik hem nooit naar bed te sturen. Hij vraagt uit zichzelf vaak of hij mag gaan slapen.”

Otis kan het erg bont maken

“Toch kan Otis het soms erg bont maken. Regelmatig staan mensen op de stoep die aangeven dat er iemand met zijn fiets langs hun auto is gegaan. Dan staan er krassen op de zijdeur, of is er sprake van andere schade. Als ik hem vervolgens vraag om zijn excuses aan te bieden, kan hij heel brutaal reageren.

Laatst is hij met zijn vrienden langs de paardenwei in de buurt gegaan en heeft het hek opengemaakt. Twee paarden zijn ontsnapt en liepen op hun dooie gemakje langs het treinspoor in de buurt. Ik kreeg daarna natuurlijk die boze boer aan de deur.

Afgelopen nieuwjaar heeft Otis voor het eerst zelf vuurwerk afgestoken bij zijn neef. Zijn oudere neef was namelijk alleen thuis en organiseerde een feestje. Aangezien deze neef bij ons in de straat woont, vond ik het geen probleem. Ik zou namelijk een oogje in het zeil kunnen houden, terwijl zijn ouders op vakantie waren. Om middernacht heeft mijn zoon zelf vuurwerk afgestoken. Dat vuurwerk vond hij klaarblijkelijk heel interessant, want een maand later stak hij het wederom af. Dit keer echter niet op een feestje.

Het had heel anders kunnen aflopen

Een paar weken geleden werd ik opgebeld door de directeur van Otis’ school. Wanneer je als ouder te horen krijgt dat je onmiddellijk langs moet komen, raak je toch wel in paniek. Ik vroeg natuurlijk meteen of Otis oké was. ‘Met uw zoon en zijn klasgenoten mankeert gelukkig niets, maar het had heel anders kunnen aflopen’, was de duidelijke mededeling.

Eenmaal in het kantoor van de directeur kreeg ik te horen dat Otis voorlopig niet meer welkom was. Tijdens de gym is hij met een vriendje naar de douches in het kleedlokaal gegaan en heeft hij vuurwerk afgestoken. Dit overgebleven vuurwerk had hij eerder bij zijn neef thuis opgehaald en stiekem in zijn gymtas gedaan. Terwijl alle kinderen aan het voetballen waren in het gymlokaal, heeft hij de boel wakker geschud. Letterlijk.

Tijdelijk geschorst

De knal en rook heeft de hele klas laten schrikken en we mogen blij zijn dat er geen gewonden zijn gevallen. Ook ben ik opgelucht dat mijn zoon überhaupt nog op school mag blijven. Hij werd tijdelijk geschorst en kreeg een grote waarschuwing. Hij mag geen misstappen meer maken, anders zal hij alsnog definitief van school worden gestuurd.

Ik ben vroeger ook geen engeltje geweest en kan een grapje op zijn tijd wel waarderen, maar dit geintje ging te ver. Naar mijn idee heb ik dit duidelijk kunnen maken aan mijn zoon en kan ik er hopelijk zeker van zijn dat hij zijn lesje geleerd heeft.”

Puberstrijd met Loes (46): ‘Ik vertrouwde het vriendje van mijn dochter niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.