Sanne Verweij
Sanne Verweij Puber 26 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Help! Mijn dochter draagt te blote kleding, wat doe ik eraan?

Jouw puberdochter komt de trap afgelopen met een wel heel kort rokje of ze staat klaar om naar de stad te gaan in een naveltruitje. Als ouder mag je hier best wat van vinden, maar hoe zeg je iets over haar te blote kleding zonder dat dit tot een enorme ruzie leidt?

Als je het niet helemaal eens bent met de kledingkeuzes die je dochter maakt, is het het best om er eens naar te vragen en het gesprek erover te openen.

Kledingkeuzes

De grootste reden waarom fashion en kleding zo belangrijk zijn voor tieners is omdat ze zich ermee kunnen uiten. Ze kiezen zelf welke ketting ze dragen of wat ze mooi vinden en laten dat op die manier ook aan de wereld zien. Waarschijnlijk worden de kledingkeuzes (deels) beïnvloed door de winkels waar je puber shopt, haar vrienden en socialmediatrends.

Wat je wel en niet moet zeggen over je dochters kleding

Jouw eigen (kleding) keuzes

Voordat je het gesprek aangaat, is het goed om stil te staan bij je eigen mening en vooroordelen. Waarom vind je wat je dochter draagt niet mooi? Wat is je eigen reden of probleem waardoor je haar kleding te bloot vindt? Zorg dat je niet te veel je eigen mening meeneemt in het gesprek zodat er niet gelijk ruzie ontstaat.

Het gesprek openen

Om het gesprek te openen is het goed om te beginnen over jouw dochters inspiratie. Waarom vindt ze haar dat topje mooi? Wat wil ze ermee uitstralen? Als ouder is het goed om geen mening te geven, maar alleen te luisteren. Misschien laat ze wel moodboards zien of influencers waar ze veel naar kijkt. Zo kom je veel over je kind te weten en over de keuzes die ze maakt.

Lekker in je vel

Hoe iemand zich voelt over zijn lichaam beïnvloedt de kleding die hij kiest. Als je kind niet blij is met zijn gewicht en zich onzeker voelt, kan het zo zijn dat hij alleen nog maar wijde kleren gaat dragen. Andersom kan dit ook zo zijn: juist de kleding die hij/zij draagt kan ervoor zorgen dat ze anders naar hun lichaam gaan kijken. Het is goed om te weten hoe jouw dochter zich voelt in haar kleding. Voelt ze zich ergens ongemakkelijk over? Hoe draagt de kleding die ze draagt daaraan bij?

Hoe je het brengt

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met wat je zegt over de outfit van je dochter. Ze zijn bezig zichzelf te ontdekken en uitdrukken, waardoor het gemakkelijk voor ze is om een opmerking persoonlijk erg te nemen. Wat en hoe je het zegt, kan dus veel impact maken.

Als je toch iets wil zeggen over de kleding, is het een tip om iets te noemen over de functie in plaats van de (pas) vorm. Een voorbeeld is om te zeggen dat het best koud kan zijn om in die croptop de deur uit te gaan.

‘Sletterige’ topjes

Het is soms moeilijk voor jonge meisjes om zichzelf te zijn en zich aan de norm van de samenleving te houden. Daarnaast moeten ze zich comfortabel voelen, maar mogen ze niet te blote kleding dragen. Dit spreekt elkaar soms erg tegen.

Pubers zijn vaak aan het experimenteren met wat wel en wat niet kan, maar het is belangrijk om de kleding niet ‘sletterig’ te noemen. Hierdoor voelt jouw kind zich aangevallen en kan ze zich gaan schamen. Daarnaast loopt zo’n opmerking waarschijnlijk uit op een vlammende ruzie.

Suggesties geven

In plaats van te zeggen wat niet mooi is en wat ze niet mag dragen, is het handig om tips te geven in wat haar juist mooi zou staan. Misschien zie je wat hangen in de etalage en neem je het een keer voor haar mee of jullie kunnen samen een keer gaan shoppen. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze draagt, terwijl je zelf ook suggesties geeft die jij mooi vindt.

Kleed je nu om!

In plaats van je puber te dwingen zich om te kleden, kan je ook zeggen waarom je iets niet geschikt vindt voor waar ze heen gaat. Als je bijvoorbeeld in een net restaurant gaat dineren is het niet erg netjes om in je sportkleding aan te komen. Jullie kunnen bespreken bij welke plaatsen de kleding die ze draagt wel oké is.

Accepteren

Soms moet je accepteren dat je dochter iets draagt wat jij niet mooi vindt. Er zit tenslotte een groot verschil tussen jullie generaties en wat de trends zijn. Soms helpt het ook averechts om te zeggen wat jij vindt, omdat ze alleen maar meer haar eigen plan zal trekken. Laat haar zelf ontdekken wat ze mooi vindt.

De puberstrijd met Evelyn: ‘Mijn dochter (15) geeft te veel geld uit aan kleding’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.