Redactie
Redactie Seksuele voorlichting 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Ouder vriendje

antwoord

Ik kan me helemaal voorstellen dat deze vijf jaar oudere jongen niet degene is die jullie als vriendje voor jullie 14-jarige dochter in gedachten hebben. Je ziet allerlei doemscenario’s voor je en haalt je van alles in je hoofd. Aan de andere kant weten jullie ook wat het betekent om verliefd te zijn en kun je je voorstellen dat je dochter nu heel ongelukkig is en boos. Dat voelt ook helemaal niet fijn. 

In dit soort situaties is het heel moeilijk om te zeggen wat je als ouder moet doen. Elke situatie en iedere puber is anders. Je moet doen wat het minst slecht voelt of waar jij je als ouder het meest in kunt vinden. Dat je heel goed vinger aan de pols moet houden en moet begeleiden, staat voor mij wel vast. 

Ik geef je een aantal dingen mee om in overweging te nemen, hopelijk helpen die je om hier op een zo goed mogelijke manier mee om te gaan: 

  • Verbieden van de relatie is een optie. Realiseer je alleen goed dat het er in veel gevallen voor zorgt dat een verliefde puber en haar vriend dan juíst naar elkaar toetrekken omdat het heel spannend wordt. Ze maakt het nu waarschijnlijk alleen maar groter, omdat ze zo verdrietig is en ze de jongen in gedachten alleen maar verder ophemelt. 
  • Bedenk ook dat als zij elkaar willen zien of spreken, zij hier uiteindelijk toch wel een manier voor vinden. Ze kunnen contact houden via msn of mail. Als ouder kan je dan haar e-mail gaan checken, maar dit leidt alleen maar tot wantrouwen en kan een negatief effect hebben op de band die je met je dochter hebt. 
  • Het is nog niet gezegd dat dit hele verhaal lang gaat duren. Heel vaak is het in dit soort gevallen zo voorbij, omdat de oudere jongen bijvoorbeeld ontdekt dat 14 echt heel jong is. Een optie is je dochter heel serieus te nemen, je goed te verplaatsen in haar en vanuit díe hoek met haar te praten en afspraken te maken. Informeer hoe ze over bepaalde dingen als zoenen, vrijen en afspreken denkt en of ze het daar met hem over gehad heeft. Probeer een beeld te krijgen van hoe ze erin staat en waar eventuele risico’s zitten. Die bespreek je goed samen met haar. Maak afspraken over wat wel en niet mag, en kan op haar leeftijd.
  • Mocht het echt serieus blijken dan kun je ook de verliefdheid serieus nemen en in gesprek met je dochter en haar vriendje gaan. Zeg wat je belangrijk vindt en waar je je zorgen over maakt. Vraag hoe zij dat zien en vertel aan welke regels jullie dochter zich moet houden. Geef aan dat je het belangrijk vindt dat ze haar school afmaakt en hier voldoende tijd aan besteedt, en dat je bang bent dat school ten koste zal gaan van hun verkering. Praat ook met hem over het feit dat ze jong is en nog niet – zoals hij – toe is aan seksuele ervaringen. Misschien stelt hij je gerust als hij vertelt hoe hij erin staat. Zo niet, dan kun je altijd nog rigoureuzer ingrijpen. 
  • Probeer met je dochter in gesprek te blijven over haar verkering. Als zij het idee heeft dat jullie hem alleen maar afkeuren, blijf je niet op de hoogte en weet je niet wat er speelt binnen hun relatie. Als je in gesprek blijft heb je meer kans dat ze naar je toe komt wanneer ze ergens mee zit. 
  • Praat met haar over de liefde. Wanneer voelt een relatie goed? Wat is belangrijk binnen een relatie? Deel eventueel eigen ervaringen met haar, maar hou het wel positief. Vertel bijvoorbeeld niet alleen maar verhalen over jouw eigen ‘ foute’ vriendjes. 
  • Neem steeds mee hoe jij jouw dochter inschat. Staat ze sterk in haar schoenen, is ze te vertrouwen en houdt ze zich aan afspraken? Hoe denkt ze over relaties en seks? Heeft ze verantwoordelijkheidsgevoel en kan ze haar mannetje staan?

Hoe dan ook, ik zou beginnen met je te verplaatsen in haar gevoel en situatie. Toon begrip voor haar gevoel en boosheid over dingen die jullie niet goed vinden en leg uit wat de reden is. Laat merken dat je snapt dat restricties of dingen die je verbiedt voor haar heel vervelend zijn en laat weten dat je als ouder de taak hebt je dochter waar nodig te beschermen. 
Van daaruit heb je veel meer kans dat je op de hoogte blijft en dat je in gesprek blijft met haar, of met hun samen. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.