Valéry de Voijs
Valéry de Voijs School 13 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Je kind helpen met huiswerk? 5x ouders geven hun mening

Wanneer jouw zoon of dochter naar de brugklas gaat verandert er veel. Je kind gaat niet alleen naar een andere school, maar ineens wordt er van alles van ze verwacht. Van huiswerk maken tot plannen: je kind zal behoorlijk zelfstandig aan de bak moeten, maar wat als je zoon of dochter daar helemaal nog niet klaar voor is?

De ene ouder wil veel werk uit handen nemen, terwijl de andere ouder juist afstand neemt. Deze ouders delen hoe zij hier mee om gaan.

Moet je als ouder helpen met huiswerk?

Zo denken deze ouders erover.

Veel verwachtingen

Kirsten (44): “Er wordt opeens zoveel van mijn dochter verwacht, ik sta er zelf versteld van. Ik ben van plan om haar nu nog veel te begeleiden, maar het langzaam af te bouwen.

Natuurlijk zou ik liever zien dat ze alles zelf kan, maar ik ben ook realistisch genoeg om te zien dat het niet haalbaar is. Op de basisschool heeft zij bijvoorbeeld nooit geleerd hoe ze samenvattingen moet maken. Toch wordt nu verwacht dat ze dit zelfstandig kan.”

Discussie

Rob (47): “Hoewel het voor enige discussie heeft gezorgd, ben ik nog steeds van mening dat het beter is om mijn zoon niet te helpen. Hij maakt er een potje van, en haalt de ene onvoldoende na de andere. Ik weet dat dit door pure laksheid komt, want de jongen is slim genoeg.

Mijn vrouw denkt daar anders over en wil hem graag helpen bij het maken van een planning en maken van huiswerk, maar ik denk dat hij zo alleen maar lakser zal worden.”

Zesje

Leah (41): “Mijn dochter doet alles last-minute, maar op de een of andere manier weet ze het steeds voor elkaar te krijgen. Ze haalt steeds nét voldoendes.

Zelf ben ik perfectionistisch ingesteld en zou ik nooit tevreden zijn met een zesje, maar mijn dochter heeft daar geen last van. Ze kan heel de dag op TikTok zitten, om vervolgens ’s avonds een paar bladzijden te lezen en toch met een voldoende thuis te komen.”

Oogje in het zeil

Veronique (45): “Onze dochter heeft veel moeite om zich lange tijd te concentreren. Als ik niet op let zit ze alleen maar op haar telefoon. Ze opent haar boeken niet, is altijd van alles kwijt en vergeet te leren voor proefwerken.

Ondertussen haalt ze de ene onvoldoende na de andere. Ik heb nooit inhoudelijk geholpen met huiswerk omdat ik vind dat ze het zelf moet kunnen, maar ik heb wel een oogje in het zeil gehouden. Zo hebben we bijvoorbeeld een afspraak dat ze een half uur moet leren, en dan mag ze een kwartier op haar telefoon.”

Kleine moeite

Jan (48): “Mijn twee zonen zitten beiden in de tweede klas. Max leert gemakkelijk en haalt hoge cijfers, terwijl Sam meer moeite heeft om voldoendes binnen te halen. Nu vind ik het niet erg om Sam te helpen.

Zo zat hij laatst om negen uur ’s avonds nog aan een boekverslag. Ik zie hoe gemotiveerd hij is en schiet hem dan graag even te hulp. Voor mij een kleine moeite. De dag erna kreeg ik het te horen van Max. Hij vond dat ik zijn broer voortrok, en dat het niet eerlijk was. Ik hielp hém immers niet.”

Je kind helpen met wiskundehuiswerk? Meer dan de helft van de ouders weet zich hier geen raad mee…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.