Julia van Buuren
Julia van Buuren Opvoeden 12 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Je ouders naakt zien? Tot deze leeftijd kan het

Wanneer je kinderen nog klein zijn, is het niet gek dat ze jou als ouder soms naakt zien. Maar tot welke leeftijd is dit oké? Wij vroegen het aan psycholoog Karlijn Wassen.

Tussen de vier en acht jaar worden kinderen zich bewust van het verschil tussen kleren aanhebben en naakt zijn. Volgens neuroloog Sigmund Freud ligt het gemiddelde op vijfjarige leeftijd.

Leren over naakt zijn

Wat naakt zijn betekent voor kinderen, wordt gevormd door wat ze leren over naakt zijn. “Als je ouders je als voorbeeld geven dat je hun lichaam niet naakt mag zien, vanwege schaamte of preutsheid, leer je dit onbewust ook aan. Als je ouders je als voorbeeld geven dat je lichaam heel normaal is als het naakt is, leer je dat aan”, vertelt Wassen.

Wassen benadrukt dat het wel belangrijk is om grenzen hierin mee te nemen en aan te geven dat het er bij andere families of leeftijdsgenootjes anders aan toe kan gaan. Andere kinderen kunnen namelijk andere voorbeelden meekrijgen vanuit hun ouders.

Seksuele ontwikkeling

Vanuit de seksuele ontwikkeling is het normaal dat kinderen op vierjarige leeftijd op ontdekkingstocht gaan. “Ze voelen zich niet geremd om naakt rond te lopen, aan hun eigen geslachtsdelen te friemelen of ze zijn nieuwsgierig naar lichaamsdelen van naakte ouders of broertjes of zusjes”, geeft Wassen aan.

Wanneer kinderen tussen de vijf en tien jaar zijn worden ze zich meer bewust van naakt zijn. Kinderen gaan dan hun eigen grenzen ontdekken en testen. “Hierbij kun je denken aan vragen of de badkamerdeur dicht mag, alleen willen douchen en om privacy vragen”, beschrijft Wassen. Maar dit hoeft niet zo te zijn en is ook afhankelijk van het voorbeeld dat ouders geven. “Ouders spelen hierin een grote rol, want als ouders zich op hun gemak voelen om zich naakt te laten zien, ontstaat er niet direct een link tussen schaamte en naakt zijn”, benoemt Wassen.

Realistisch beeld

Uit onderzoek van UCLA blijkt dat het voor kinderen tussen de leeftijd van drie en zes jaar geen negatieve effecten heeft om hun ouders regelmatig naakt te zien.

“Kinderen leren door hun ouders naakt te zien, hoe een echt volwassen lichaam eruit ziet en dat je je niet hoeft te schamen voor je lichaam. Beharing, striemen, cellulitis, het is allemaal normaal”, vertelt Wassen. Hierdoor ontwikkelen kinderen een realistischer beeld van het lichaam, realistischer dan wat vaak online en op tv te zien is.

Daarnaast geeft het naakt zien van de ouders kinderen de kans om het te hebben over hun lichaam. “Ook benadrukt het dat een naakt lichaam niet alleen met seks te maken heeft”, zegt Wassen.

Open gesprek

Wanneer je je als ouder schaamt voor je lichaam of je lichaam verbergt, dan geef je je kind dat ook als voorbeeld. Dit maakt het moeilijker voor een kind om  een open gesprek over zijn of haar lichaam aan te gaan en om te leren praten over seksualiteit op latere leeftijd. “Dit betekent niet dat iedere ouder zijn of haar lichaam moet laten zien. Als jij je er niet prettig bij voelt kun je ook op andere manieren wél die opening bieden aan je kind”, benoemt Wassen. Samen praten, boeken aanschaffen over het zelf- en lichaamsbeeld passend bij de leeftijd en dit samen lezen of nabespreken of bewust aandacht geven aan positieve spraak over je eigen lichaam kunnen hierbij helpen.

Tot welke leeftijd?

Kinderen kunnen hun ouders naakt blijven zien zolang beide partijen zich er comfortabel bij voelen volgens Wassen. “Als je jezelf als ouder oké voelt om je naakt te laten zien en je merkt aan je kind dat hij of zij dat ook oké vindt, dan kan het geen kwaad”, vertelt Wassen. Maar wanneer je als ouder merkt dat je kind gaat vragen om privacy, je vraagt om iets aan te trekken, juist naar je gaat staren, of wegkijken als jij je omkleedt, kunnen dat signalen zijn dat je kind zich er niet meer comfortabel bij voelt. “Hetzelfde geldt voor jou als ouder, als je je ongemakkelijk voelt, je merkt dat je liever zelf privacy wil of je probeert jezelf te bedekken, zijn dat je eigen grenzen die belangrijk zijn”, benadrukt Wassen.

Zo schadelijk zijn naaktbeelden op internet voor kinderen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.