Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Nieuws 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Ouders ontevreden: wat stelt een zwemdiploma in Nederland nog voor?

Nederland, waterland, wordt weleens gezegd. Het is dan ook niet gek dat veel ouders het belangrijk vinden dat hun kind goed leert zwemmen. Zwemles is daarom een belangrijk onderdeel van de Nederlandse opvoeding. En als je kind dan ein-de-lijk na al die lessen dat felbegeerde zwemdiploma op zak heeft ga je ervan uit dat hij goed kan zwemmen. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Radar nam het zwemonderwijs in Nederland onder de loep, en wat blijkt, er is nogal wat aan te merken op de zwemlessen hier in Nederland. Zo worden er veel minder kwaliteitseisen gesteld dan je misschien zou denken.

Geen gediplomeerde instructeurs

“In Nederland is er geen wetgeving omtrent het uitgeven van een zwemdiploma. Iedereen mag zelf eisen bedenken en een zwemdiploma uitschrijven”, schrijft Radar. “Ook hoeft een zwemonderwijzer in Nederland geen diploma te hebben behaald om zwemles te mogen geven. Daarnaast krijgen kinderen soms een diploma, terwijl ze nog niet goed kunnen zwemmen.”

Omdat er geen nationaal zwemdiploma is met vaste eisen, kan het zijn dat een zwemschool een eigen zwemdiploma hanteert met eigen eisen. Hierdoor is een zwemdiploma geen garantie meer dat je kind écht goed kan zwemmen.

Ouders ontevreden

Radar hield ook een enquête over het zwemonderwijs, die door ruim 5800 ouders is ingevuld. Daaruit bleek dat veel ouders niet tevreden zijn over de kwaliteit van de zwemlessen. Zo maakt 31 procent van de ouders die een kind op zwemles heeft gehad zich zorgen over de kwaliteit van de zweminstructeur. En bijna een kwart van de ouders vindt dat zijn kind niet goed heeft leren zwemmen.

Daarnaast blijkt dat veel ouders niet op de hoogte zijn van het gebrek aan regelgeving omtrent de zwemlessen. 70 procent van de ouders weet niet dat zwemdiploma’s niet allemaal aan één en hetzelfde kwaliteitskeurmerk moeten voldoen. En maar liefst 84 procent van de ouders wist niet dat zweminstructeurs in Nederland niet altijd gediplomeerd zijn.

Ongediplomeerd zweminstructeur

Niet alleen ouders maken zich zorgen, ook sommige zwemleraren zelf zouden graag meer kwaliteit terug zien in het zwemonderwijs. Zo vertelt een ongediplomeerde zweminstructrice aan Radar: “Als je naar de kwaliteit kijkt van de ongeschoolde zwemonderwijzers is de die soms wel echt te laag. Er worden heel snel nieuwe mensen alleen voor een groep gezet. Dat is bij mij ook gebeurd en dan vraag ik mij af: is dat wel zo slim? Voor de kwaliteit en veiligheid vind ik het gek om iemand zomaar alleen voor een groep te zetten. Het is een grote verantwoordelijkheid om op acht kinderen te letten en hen dingen aan te leren.”

De uitzending en het onderzoek van Radar krijgen niet alleen veel aandacht in de media, ook in Den Haag zijn ze geschrokken van de bevindingen. Zo heeft de SP naar aanleiding van de publicatie kamervragen ingediend.

‘Mijn zoon (6) is ontzettend bang voor zwemles, en wil er niet meer heen. Wat kan ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.