Redactie
Redactie Gezin 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Ouders trekken wel degelijk één kind voor

Klaagt je zoon dat zijn zusje altijd meer mag dan hij? Volgens sociologe Katherine Conger kan hij best wel eens gelijk hebben. Ouders trekken namelijk wel degelijk het ene kind meer voor dan het andere, zo bleek uit haar onderzoek.

Samen met haar team ondervroeg de Belgische Conger 384 kinderen én hun broers of zussen. Ze vroeg ze hoe ze  vonden dat ze door hun ouders behandeld werden. Waren er verschillen? En voelden ze zich daar onzeker of juist heel goed door? Daarnaast werden ook aan de ouders ondervraagd.

Oudste versus jongste

De oudste kinderen in een gezin blijken zich het meest gewaardeerd te voelen door hun ouders, zo blijkt uit het onderzoek. Waarschijnlijk omdat ze een tijd enig kind geweest zijn, toen ze nog geen broertje of zusje hadden. En ook daarna hadden zij nog een bijzondere rol; het eerste kind dat naar school ging, ging studeren, etcetera. Bovendien verloopt het opvoeden van de oudste kinderen vaak wat rommelig omdat ouders nog niet ervaren zijn. Terwijl ouders bij de volgende kinderen het klappen van de zweep kennen en strenger durven zijn.

De jongste kinderen in een gezin blijken zich het meest achtergesteld te voelen. Zij hebben vaker het gevoel dat hun oudere broer of zus wordt voorgetrokken. Hierdoor zeggen ze minder zelfvertrouwen ontwikkeld te hebben.

Onderzoekster Conger had deze uitslag niet verwacht. Haar hypothese was dat de oudste kinderen juist last van hun rol zouden hebben, omdat hen altijd werd gezegd de oudste en de wijste te zijn.

Ouders geven toe

Wat opvalt is dat de ouders die meewerkten aan het onderzoek toegaven dat ze een van hun kinderen voortrekken; 70% van de vaders en 74% van de moeders zei dit te doen. Maar daarbij zeiden de ouders dat dit niet betekent dat ze meer van het ene kind houden dan van de ander.

Ook een grappig detail uit het onderzoek; het maakt uiteindelijk niet uit of je de oudste of de jongste bent. Alle kinderen die ondervraagd werden hadden namelijk het idee dat hun broer of zus werd voorgetrokken. “Iedereen heeft het gevoel dat hun broer of zus beter gezien is,” zegt Conger hierover op z’n Vlaams.

Bron: HLN.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.