Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Ouders 15 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

6x redenen waarom het oudste kind uniek is

Je oudste kind, je eerste, de leider van je kroost. Op veel verschillende manieren is je oudste kind speciaal, en heeft je waarschijnlijk een hoop eerste keren gebracht. Hierom is het oudste kind uniek.

Redenen waarom je eerst geboren kind maar al te bijzonder is.

Je oudste kind: zo uniek

Heb je meerdere kinderen, dan herken je waarschijnlijk dat je met je oudste altijd een bijzondere en unieke band zult behouden. De dag dat je oudste geboren werd, is de dag dat jij moeder of vader werd. En het is zo bijzonder om te zien hoe hij de kleintjes onder zijn hoede neemt. Dit is waarom de oudste zo uniek is.

De reden waarom je moeder of vader bent

Je ‘wordt’ maar één keer moeder of vader. En dat is met de geboorte van je oudste, je eerste. De enige persoon op aarde die dat kan zeggen en die zo’n groot verschil heeft gemaakt in je leven. Vaak ervaren ouders de overgang van geen ouder zijn naar één kind als de grootste. Is dat voor jou ook herkenbaar?

Eerste keren

Met je oudste zal alles, ongeacht de leeftijd van je kind, de eerste keer blijven. De eerste keer een baby voeden, een kind zindelijk leren worden, de eerste keer je kind op school uitzwaaien en even later de eerste keer dat je kind een verkering mee naar huis neemt. Je oudste brengt je de meest nieuwe, leerzame en uitdagende ervaringen.

Leider van het gezin

Grote kans dat je oudste de jongere kinderen maar al te graag onder zijn hoede neemt en wilt verzorgen. Een natuurlijk instinct dat de oudste vaak het sterkst voelt. En voor jou is het ook ontzettend fijn om te weten dat de rest van de kinderen altijd kunnen rekenen op een beschermengel als broer of zus.

Enig kind

Je oudste is de enige die ooit enig kind was en die jou en je partner voor zichzelf had. Dat zorgt voor een unieke, sterke band tussen ouder en kind. Maar het wil ook zeggen dat je kind op een bepaald moment zijn troon moest afstaan, en aandacht moest leren delen. Dat was waarschijnlijk niet altijd makkelijk.

Oudste mocht net wat minder

Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor de oudste. Waarschijnlijk waren jullie als ouders in alles nét wat voorzichtiger en meer beschermend dan met de oudere kinderen. Dat betekent dat de oudste waarschijnlijk net wat minder mocht. Maar, het heeft ook bijgedragen aan een zorgzaam karakter.

Meeste kans op succes

Niet dat het iets uitmaakt voor je liefde voor je kinderen, maar je oudste kind heeft nét wat meer kans om succesvol te worden dan de jongere kinderen. Hij heeft 20 procent meer kans om later een topfunctie te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek uit Denemarken en Florida. Toch een fijn extraatje voor je oudste!

Het jongste kind is meestal de grappigste en de oudste heeft meer succes (een psycholoog legt uit)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.