Gina Koninkx
Gina Koninkx Lichaam 16 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Kinderen met overgewicht: dit is wat jij als ouder moet doen

Ook in Nederland komt het steeds vaker voor: overgewicht bij kinderen. Sommige kids zitten al op jonge leeftijd boven het gemiddelde van de groeicurve. We laten hier de kinderen met aandoeningen buiten beschouwing en focussen op de gezinnen waar té ongezond wordt gekookt en te weinig wordt gesport.

Overgewicht bij kinderen

Het is een groter probleem dan je wellicht zou denken, kinderen die te dik zijn en zelfs overgewicht hebben. De laatste jaren zijn de cijfers toegenomen en je zou denken dat daar dan ook wat aan wordt gedaan. Maar hoe scholen ook proberen een gezonde kantine te hanteren, wat er thuis achter de deuren gebeurt is toch wel het belangrijkst.

Het zal niet altijd bewust gaan, maar in behoorlijk wat gezinnen wordt er niet gezond genoeg gekookt, laat staan dat er gevarieerd wordt gekookt. In plaats van een glaasje water krijgen kids standaard een glaasje fris (met veel te veel suikers), amper fruit, een wekelijkse frietdag en ‘s avonds op de bank nog een zakje chips.

Het is belangrijk om je als ouder te realiseren dat het om de gezondheid van je kind gaat. Zo kunnen ze hierdoor al op jonge leeftijd diabetes ontwikkelen met alle gevolgen van dien. Heeft jouw kind ook overgewicht? Dan is dit belangrijk om te weten voor jou als ouder.

1. Hanteer een gezond eetpatroon om overgewicht te voorkomen

Ten eerste is het ontzettend belangrijk dat jij als ouder een gezond én gevarieerd eetpatroon hanteert voor je kids. Zorg ervoor dat jullie op vaste tijdstippen eten, en zorg er ook voor dat je je kinderen allerlei gezonde opties kan aanbieden. In plaats van een koekje in de middag mogen ze wat kiezen uit de fruitschaal en tijdens het avondeten moeten ze hoe dan ook hun portie groente opeten.

Natuurlijk mogen kinderen wel eens snacken maar dat hoeft echt niet te vaak. Zo zijn er ouders waarbij alleen in het weekend koolzuurhoudende drank mag worden gedronken en er na het avondeten sowieso niks meer gegeten wordt. Vergis je trouwens niet want het zijn niet alleen suikers die schadelijk zijn. Ook te veel zout is een no go.

2. Jij hebt de verantwoordelijkheid over je kinderen

Jij als ouder bent altijd verantwoordelijk voor je kinderen. Als jij het lastig vindt om te koken, ben je nog steeds verantwoordelijk voor het avondeten voor je kinderen. Laat je inspireren door kookmagazines (vaak gewoon gratis bij de supermarkt) of Google je suf.

Er zijn eindeloos veel opties dus ‘ik weet niet wat ik moet koken’ willen we niet meer horen. Je kunt je ook altijd laten coachen (zelfs als gezin) door een diëtiste die kijkt naar een persoonlijk plan voor jullie. Het is belangrijk dat je overgewicht weet te voorkomen bij je kids of in ieder geval het tij leert keren.

Inspiratie nodig? 10 x tips voor een gezond hart

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.