Redactie
Redactie Eten en Voeding 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Overgewicht

antwoord

Het valt niet mee voor een kind om rekening te houden met eten terwijl andere kinderen dat niet hoeven. De verleiding en aanbiedingen om ons heen zijn zo groot en altijd aanwezig. Menig volwassene lukt het al niet om een goed voornemen van minder snoepen en gezonder eten vol te houden, dus hoe moet dat wel niet zijn voor een kind? Die heeft ook nog eens minder motivatie van binnenuit om er slank uit te zien én minder begrip en steun van leeftijdgenootjes dan wij hebben als we niet snoepen. Neem daarnaast de terechte zorg en plicht daar iets mee te doen van jou als ouder en je hebt een lastig parket. Het is goed dat je het overgewicht van je kind serieus neemt. Je hebt gelijk dat er nu iets moet gebeuren om erger te voorkomen. Fysiek maar ook psychisch heeft zwaarder worden gevolgen voor je kind. Daar moet je haar voor proberen te behoeden als ouder, want een jong kind kan en doet dat zelf niet. 

Er zijn een aantal dingen die ik je wil meegeven:

  • Allereerst zou ik deskundige hulp inschakelen van een diëtiste die gespecialiseerd is in overgewicht bij kinderen. Zij kan je adviseren in hoe je een en ander thuis kan benaderen en aanpakken. Bovendien kan een kenner er op kindvriendelijke manier met je kind over praten en haar helpen, dat haalt het ook een beetje bij jou weg. Ook kent zij bijvoorbeeld allerlei kindvriendelijke programma’s en activiteiten die kunnen helpen. 
  • Thuis kun je zelf (zonder er al te veel de nadruk op te leggen) vast het goede voorbeeld geven en het haar makkelijker maken: let op wat je zelf eet en kook mager. Zorg voor een vast moment op de dag voor iets lekkers en haal verder niks in huis. Laat je dochter een paar dingen kiezen voor dit snoepmoment. 
  • Wees duidelijk naar je dochter toe dat jullie ermee aan de slag gaan, maar toon ook veel begrip voor hoe lastig en pittig het voor haar is. Samen met iemand die daar verstand van heeft gaan jullie goeie plannetjes maken om het te laten lukken. 
  • Laat mensen bij wie ze regelmatig is, weten dat jullie ermee aan de slag gaan en zorg dat ook zij er rekening mee houden. Leg ze het belang uit, zo helpen ze je dochter. 
  • Naast gezonder eten is vooral ook lichaamsbeweging heel belangrijk. Ook daarin doet goed voorbeeld goed volgen: neem vaker de trap, ga zoveel mogelijk met de fiets of lopen in plaats van de auto en zorg voor lekker veel en leuke bewegingsspelletjes en bezigheden met je kind. Ook zou een leuke actieve sport heel goed zijn – mocht ze dat nog niet doen. Ga naar open dagen en kijk wat haar passie heeft. Als ze iets leuk vindt, is het geen opgave meer. Leg er bij dit alles niet de nadruk op dat het met haar overgewicht te maken heeft, maar maak er een gewoonte van voor het hele gezin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Overgewicht
Sluiten