Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 16 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom overleggen beter is dan je kind een beslissing opleggen

Het is fijn als je kind doet wat jij zegt, naar je luistert en met jou meebeweegt, maar we weten allemaal dat dit in de praktijk echt niet zo gaat. Vooral pubers ontwikkelen hun eigen mening en zullen niet zomaar meer iets van je aannemen. Overleggen is dan de key tot een fijne uitkomst (voor jou en je kind)

En dat is juist een goed teken! Nu zeggen we niet dat je blij mag zijn dat je kind niet naar je luistert, maar kids met een eigen sterke wil staan wel stevig in hun schoenen en dat is belangrijk voor als ze later zelf over dingen moet nadenken en eigen beslissingen moet nemen.

Overleggen

Leer daarom je kind (en jezelf) aan dat jullie overleggen over afspraken en dat jullie je daar beide aan houden.

Waarom overleggen en niet opleggen?

Je wilt dat je kind later stevig in z’n schoenen staat en zelf oplossingen bedenkt voor situaties waarin dat nodig is, toch? Als je hem dat tijdens de opvoeding al aanleert, krijgt hij goede eigenschappen mee die later, als je kind volwassen is, handig en belangrijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld: in plaats van je kind op te leggen dat hij om half 8 in bed moet liggen, kan je samen overleggen wat een prettige bedtijd is voor beide.

Laat je kind erover nadenken

Laat je kind met argumenten komen en doe dat zelf ook. Laat hem een voorstel doen en kom samen tot een oplossing. Daarbij is het belangrijk dat je goed naar je kind luistert en zijn argumenten serieus neemt, want dat zijn ze voor hem.

Overleg

Overleg totdat jullie beide tevreden zijn met de uitkomst. Dit kan je natuurlijk bij alles zo doen. Je kind voelt zich ook serieus genomen op deze manier en neemt sneller zijn verantwoordelijkheid, omdat hij mee heeft mogen denken over de oplossing of gemaakte afspraak.

Geef verantwoordelijkheid

Maken jullie samen een afspraak, dan zal je kind zich hier sneller aan houden dan wanneer hem iets opgelegd wordt. Geef hem dan ook zelf de verantwoordelijkheid over jullie afspraak. Als je bijvoorbeeld met je zoon de afspraak maakt dat hij een uur per dag mag gamen wanneer zijn huiswerk gedaan is, laat hem dan zelf invullen hoe hij zijn game-tijd verdeelt over de rest van de dag.

https://www.jmouders.nl/dominant-bij-spelen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.